ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης: Πώς ο Covid μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για διαβήτη;

Διαβήτης: Πώς ο Covid μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για διαβήτη;
Διαβήτης: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λίγο πάνω από το 2% είχε διαβήτη μέσα σε τρεις μήνες μετά τη διάγνωση του COVID-19.

Μια λοίμωξη από τον COVID φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, προειδοποιεί νέα έρευνα. Τα καλά νέα; Ο εμβολιασμός φάνηκε να εξαλείφει οποιαδήποτε αύξηση του κινδύνου μετά τη μόλυνση. Το εύρημα ακολουθεί μια βαθιά κατάδυση στα ιατρικά αρχεία περίπου 23.700 ασθενών. Σε μέσο όρο ηλικίας 47 ετών, όλοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για μόλυνση από COVID στο Cedars-Sinai Health System στο Λος Άντζελες κάποια στιγμή μεταξύ 2020 και 2022. Συνολικά, η παρουσία του COVID φάνηκε να συνδέεται με 58% αύξηση στις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη μετά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Covid και διαβήτης

Ωστόσο, ο κίνδυνος για οποιονδήποτε ασθενή να νοσήσει από τη νόσο του σακχάρου στο αίμα παρέμεινε χαμηλός: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λίγο πάνω από το 2% είχε διαβήτη μέσα σε τρεις μήνες μετά τη διάγνωση του COVID-19. Συγκεκριμένα, μόνο 3 στους 10 είχαν αναπτύξει διαβήτη πριν από τον COVID-19. Αυτό σήμαινε ότι το 70% διαγνώστηκε με διαβήτη αφού μολύνθηκε.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Dr. Alan Kwan, ερευνητή καρδιολογικής απεικόνισης στο Cedars-Sinai’s Smidt Heart Institute στο Λος Άντζελες, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «η μη εμβολιασμένη ομάδα είχε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη μετά τη μόλυνση και η ομάδα που εμβολιάστηκε όχι». Ο Kwan επεσήμανε ότι ο τύπος των μεθόδων δοκιμής που χρησιμοποίησε η ομάδα του σημαίνει ότι το εύρημα δεν είναι οριστικό και ότι θα χρειαστεί περισσότερη μελέτη. Ωστόσο, «μπορούμε να πούμε ότι τα αποτελέσματά μας ήταν ιδιαίτερα ενδεικτικά ενός προστατευτικού οφέλους του εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, το 2,7% των μη εμβολιασμένων ασθενών βρέθηκε να έχει διαβήτη τους τρεις μήνες μετά τη μόλυνση από τον COVID, ενώ μόνο το 1% των εμβολιασμένων συμμετεχόντων εμφάνισε διαβήτη τους μήνες μετά τη μόλυνση. Γενικότερα, ο Kwan είπε ότι η ομάδα του δεν βρήκε «καμία σαφή διαφορά» μεταξύ των παραλλαγών Omicron και Delta όσον αφορά τον κίνδυνο διαβήτη μετά τη μόλυνση. Και οι δύο παραλλαγές, είπε, «είχαν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη μετά τη μόλυνση».

Αλλά γιατί η μόλυνση από τον COVID-19 θα ενίσχυε τον κίνδυνο διαβήτη εξαρχής;

«Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική ερώτηση», είπε ο Kwan. «Δυστυχώς, η μελέτη μας και άλλες μελέτες μέχρι σήμερα κοιτάζουν κυρίως με τρόπο που προσδιορίζει τη συσχέτιση, αλλά δεν εξηγεί τη μηχανιστική οδό μεταξύ της μόλυνσης από COVID και του διαβήτη». Αλλά ο Kwan είπε ότι μια θεωρία εργασίας είναι ότι η σημαντική βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη φλεγμονή που προκαλείται από μια λοίμωξη COVID «μπορεί να κάνει τους ασθενείς [ήδη] σε κίνδυνο για διαβήτη πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη».

Ουσιαστικά, ο Kwan και οι συνεργάτες του προτείνουν ότι το COVID-19 μπορεί να καταλήξει να πιέζει τον επιταχυντή για τον διαβήτη τύπου 2, επιταχύνοντας την εμφάνιση της νόσου σε ασθενείς που είναι ήδη ευάλωτοι στο να αναπτύξουν τελικά διαβήτη λόγω κακής διατροφής, παχυσαρκίας ή/και αδράνειας. Εάν ναι, μια αύξηση του κινδύνου διαβήτη που συνδέεται με τον COVID είναι δυνητικά ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, προειδοποίησε ο Kwan, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν και οι δύο – ή θα έχουν τελικά – COVID-19. Επιπλέον, πολλοί διατρέχουν επίσης σχετικά υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

«Θα έλεγα ότι δεν θα ελαχιστοποιούσα τους κινδύνους που σχετίζονται με την πρώιμη εμφάνιση διαβήτη», είπε ο Kwan, τονίζοντας ότι οι προδιαβητικούς ασθενείς μπορούν συχνά να βοηθηθούν βελτιώνοντας τη διατροφή τους, χάνοντας βάρος και ασκώντας. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 14 Φεβρουαρίου στο περιοδικό JAMA Network Open.

Ο Δρ Davey Smith είναι επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών και παγκόσμιας δημόσιας υγείας και αντιπρόεδρος έρευνας με το τμήμα ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Εξέτασε τα ευρήματα και σημείωσε ότι «ο αυξημένος κίνδυνος για διάγνωση διαβήτη μετά τον COVID-19 δεν είναι νέο εύρημα», προσθέτοντας ότι «πολλές μελέτες το έχουν παρατηρήσει ακόμη και κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας». Όσον αφορά το τι κρύβεται πίσω από τον πρόσθετο κίνδυνο, ο Smith πρότεινε ότι η απάντηση είναι πιθανότατα «πολυπαραγοντική».

Τόνισε ότι πολλοί παράγοντες — όπως η παχυσαρκία και η μεγαλύτερη ηλικία — αποτελούν παράγοντες κινδύνου τόσο για τον COVID-19 όσο και για τον διαβήτη. «Επίσης, η χρήση στεροειδών για τη θεραπεία του COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στη συνέχεια», σημείωσε ο Smith. «Είναι ενδιαφέρον ότι σε αυτή τη μελέτη, ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη αφού κάποιος είχε COVID-19», είπε ο Smith. «Νομίζω ότι αυτή η μελέτη επισημαίνει πολύ ξεκάθαρα ότι ο εμβολιασμός για τον COVID-19 έχει οφέλη πέρα από την απλή προστασία από σοβαρό COVID-19 .»