Αυτοφροντίδα

Διαβήτης: Φροντίστε τον εαυτό σας και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας

Διαβήτης: Φροντίστε τον εαυτό σας και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας

Διαβήτης: Περίπου το 14 τοις εκατό των κατοίκων της Αλαμπάμα έχουν διαβήτη και άλλοι 119.000 άνθρωποι στην Αλαμπάμα έχουν διαβήτη αλλά δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.

Περίπου το 14 τοις εκατό των κατοίκων της Αλαμπάμα έχουν διαβήτη και άλλοι 119.000 άνθρωποι στην Αλαμπάμα έχουν διαβήτη αλλά δεν το γνωρίζουν, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. Η ADA αναφέρει επίσης ότι όσοι έχουν διαβήτη έχουν ιατρικά έξοδα περίπου 2,3 φορές υψηλότερα από εκείνους που δεν έχουν διαβήτη.  Όχι μόνο φορολογείται το ψυχικό φορτίο της διαχείρισης του διαβήτη, αλλά υπάρχουν και σωματικά και οικονομικά βάρη της νόσου. Πολλοί με διαβήτη μπορεί να καταπονηθούν ή να παρουσιάσουν εξάντληση. Η καθημερινή διαχείριση μιας ασθένειας μπορεί να μοιάζει με έναν ατελείωτο μαραθώνιο, επομένως είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από διαβήτη να ασκούν αυτοεξυπηρέτηση. Αυτήν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η Alexandra Dodd, M.D., συνεργάτης επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Κέντρο Περιεκτικού Διαβήτη του Μπέρμιγχαμ, φέρνει σε όσους πάσχουν από διαβήτη πολλές συμβουλές αγάπης για τον εαυτό τους για να αποφύγουν την εξουθένωση και να προωθήσουν υγιή επίπεδα γλυκόζης.

Καθαρίστε οθόνες, παραγγείλετε και οργανώστε τις προμήθειες

Μπορεί να είναι συντριπτικό να συμβαδίζετε με την τακτική συντήρηση και τον καθαρισμό των οθονών καθώς και να παραγγέλνετε νέα αναλώσιμα. Ορισμένοι δημοφιλείς διαδικτυακοί προμηθευτές προμηθειών για διαβητικούς έχουν επιλογές αυτόματης αναπαραγγελίας τις οποίες κάποιος με διαβήτη θα μπορούσε να αφιερώσει ένα βράδυ για να τις ρυθμίσει, έτσι ώστε η αναπαραγγελία προμηθειών να είναι κάτι λιγότερο που πρέπει να σκεφτείτε. H Dodd προτείνει επίσης να έχετε μία βραδιά αναδιοργάνωσης κάθε μήνα για προμήθειες. Μια οργανωμένη παροχή διαβήτη σημαίνει μείωση του καθημερινού ψυχικού φορτίου της διαχείρισης της νόσου. Η ύπαρξη μιας οργανωμένης περιοχής εφοδιασμού θα μπορούσε να κάνει τη διαχείριση του διαβήτη πολύ λιγότερο αποθαρρυντική.

Η ADA σημειώνει ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Όχι μόνο το περπάτημα βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά η ADA διαπίστωσε ότι μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθιστώντας λίγο πιο εύκολη τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Συνολικά, το περπάτημα δεν έχει μόνο σωματικά οφέλη, αλλά μπορεί να βοηθήσει να ελαφρύνει τη διάθεση. Το περπάτημα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα, μια καλή δραστηριότητα για μεσημεριανό διάλειμμα ή ακόμα και ένας καλός τρόπος για να τελειώσετε τη μέρα. Μπορεί να διαμορφωθεί στην υπάρχουσα ρουτίνα κάποιου.

Συνδεθείτε με την κοινότητα του διαβήτη

«Ο διαβήτης μπορεί να αισθάνεται σαν μια απομονωτική ασθένεια, ειδικά αν ζείτε μόνοι ή είστε ο μόνος με διαβήτη σε μια συγκέντρωση», είπε η Dodd. “Συνιστώ οπωσδήποτε να συνδεθείτε με άλλους και να προσπαθήσετε να βρείτε κάποιον άλλο με διαβήτη στην περιοχή σας ή στη σφαίρα των φίλων και των συναδέλφων σας.”

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύνδεσης με την κοινότητα του διαβήτη, είτε ακολουθώντας άλλους με διαβήτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε συμμετέχοντας σε ομάδες υποστήριξης μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πολλές ομάδες υποστήριξης που είναι ανοιχτές σε άτομα με διαβήτη να συμμετάσχουν. Σε πολλούς παράγοντες επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρέσει να μοιράζονται το ταξίδι τους με τον διαβήτη μέσω vlogging ή ανάρτησης της ιστορίας τους. Το UAB Comprehensive Diabetes Center είναι ένα Πανεπιστημιακό Διεπιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο που αποτελείται από περισσότερα από 200 μέλη ΔΕΠ από 10 διαφορετικά σχολεία και πολλά τμήματα.

Αφιερώστε χρόνο για να μειώσετε το άγχος

H Dodd λέει ότι η κορτιζόλη, μια ορμόνη που απελευθερώνει το σώμα όταν στρεσάρεται, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία θα μπορούσε να δυσκολέψει κάποιον να διαχειριστεί τον διαβήτη του. Είτε πρόκειται για διαλογισμό, ανάγνωση ενός αγαπημένου βιβλίου ή απλά χαλάρωση, αφιερώνοντας μερικές στιγμές της ημέρας για να κάνετε κάτι που φέρνει ευτυχία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Η μείωση του στρες έχει και άλλα οφέλη, όπως καλύτερο ύπνο, βελτιωμένες σχέσεις και βελτιωμένη διάθεση.

«Το να παίρνετε ενεργό ρόλο στη μείωση του άγχους σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε αυτοφροντίδα αυτόν τον Φεβρουάριο», είπε η Dodd. «Ειδικά για όσους πάσχουν από διαβήτη, η μείωση του άγχους μέσω χαλαρωτικών δραστηριοτήτων ή χόμπι που αγαπάτε μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη». Η τακτική συνάντηση με έναν ειδικό διαβήτη και άλλα μέλη μιας ομάδας φροντίδας είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του διαβήτη. H Dodd συνιστά να ξεκινήσετε με έναν ενδοκρινολόγο και στη συνέχεια να επεκταθείτε σε άλλους ειδικούς, ανάλογα με τις ανάγκες.

«Δεν μπορώ να προτείνω τη συγκέντρωση μιας ομάδας φροντίδας για τον διαβήτη αρκετά», είπε η Dodd. «Για να λάβετε πραγματικά εξειδικευμένη και εξειδικευμένη φροντίδα, μια καλή αρχή είναι να συναντάτε τακτικά έναν ενδοκρινολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να επεκταθείτε σε έναν διατροφολόγο, έναν καρδιολόγο ή ακόμα και έναν ποδίατρο, όταν χρειάζεται».

Επιπλέον, ένας διατροφολόγος μπορεί να είναι μια πολύτιμη πηγή για τον προγραμματισμό των γευμάτων και τη συμβολή στη μείωση του φόρτου φαγητού για τον διαβήτη. Πιστοποιημένοι εκπαιδευτές διαβήτη μπορούν επίσης να παρέχουν πολύτιμες συμβουλές και εξατομικευμένη καθοδήγηση σχετικά με τις βασικές αρχές της φροντίδας του διαβήτη και τον τρόπο χρήσης φαρμάκων και τεχνολογίας για τον διαβήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιζώντες της COVID-19 μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

Τα πλαστικά προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2;

Η κακή ψυχική υγεία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στους νέους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι 5 πιο μισητές δουλειές του σπιτιού;

Δουλειές σπιτιού: Πάνω από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι θα εγκατέλειπαν το αλκοόλ και το ένα πέμπτο είπε ότι θα εγκατέλειπε το σεξ για πάντα αν αυτό σήμαινε ότι δεν θα χρειαζόταν ποτέ να κάνει ξανά δουλειές.

Πώς μπορούμε να αγαπάμε τον εαυτό μας;

Αυτογνωσία: Το να αγαπάς τη στάση σου είναι ένα συνεχές ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Περιλαμβάνει την αποδοχή του εαυτού, την αυτοσυμπόνια και τη δέσμευση για προσωπική ανάπτυξη.