Διατροφή

Ζυμαρικά συνταγή: Νόστιμα ριγκατόνι με χαρίσα και μάραθο

Ζυμαρικά συνταγή: Νόστιμα ριγκατόνι με χαρίσα και μάραθο
Ζυμαρικά συνταγή: Η χαρίσα συνδυάζεται εξαιρετικά με μάραθο, που προσθέτει υφή και πολυπλοκότητα σε μια πολύ απλή σάλτσα ντομάτας.

Η χαρίσα είναι μια πάστα μπαχαρικών που ταιριάζει σε πολλά φαγητά, ανάμεσά τους και τα ζυμαρικά. Συνδυάζεται εξαιρετικά με μάραθο, που προσθέτει υφή και πολυπλοκότητα σε αυτό που είναι βασικά μια πολύ απλή σάλτσα ντομάτας.

Συστατικά

  • 30 γρ. κολοκυθόσποροι
  • 1 μεγάλος βολβός μάραθου
  • 200g-250g ριγκατόνι ή τορτιλιόνι (ανάλογα με το πόσο πεινάτε)
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 250 γρ ντοματίνια
  • 1 χούφτα άνηθο ή μαϊντανό
  • 1 λεμόνι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας χαρίσα (ανάλογα με το πόσο πικάντικη γεύση σας αρέσει)
  • 30 γρ παρμεζάνα, πεκορίνο ή εναλλακτικό φυτικό τυρί (προαιρετικά)
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής

  • Ψήνουμε τους σπόρους κολοκύθας σε ένα μικρό, στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να σκάνε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Όσο το νερό ζεσταίνεται, κόψτε σε πολύ λεπτές φέτες τον βολβό του μάραθου, αφαιρώντας τα πράσινα φύλλα για αργότερα. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε βραστό νερό και μαγειρέψτε για 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τον κομμένο σε φέτες μάραθο, μαζί με μια πρέζα αλάτι, και τηγανίστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο μάραθος και να αρχίσει να καραμελώνει.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο στο μάραθο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό ακόμα, στη συνέχεια ρίξτε τα ντοματίνια, μαζί με μια κουτάλα από το νερό από το τηγάνι με τα ζυμαρικά.
  • Αφαιρούμε τις φυσαλίδες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να διαλυθούν οι ντομάτες σε μια σάλτσα. Μειώνουμε τη φωτιά σε εξαιρετικά χαμηλή. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και ξύνουμε το λεμόνι.
  • Μόλις ψηθούν τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε, κρατώντας μισή κούπα νερό ζυμαρικών. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα και μετά προσθέστε τη χαρίσα. Ανακατεύουμε να ενωθούν και, στη συνέχεια, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και αρκετό νερό για τα ζυμαρικά, μέχρι να καλυφθεί κάθε κομμάτι ζυμαρικού με τη γυαλιστερή σάλτσα.
  • Ανακατεύουμε με τα περισσότερα μυρωδικά και όλο το ξύσμα λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και χυμό λεμονιού κατά βούληση. Μοιράζουμε σε δύο μπολ και μετά τρίβουμε πάνω από το τυρί, αν το χρησιμοποιείτε. Περιχύνουμε με τους καβουρδισμένους σπόρους, μαζί με τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα φύλλα μάραθου, για να σερβίρουμε.

 

Δείτε μια παραλλαγή του πιάτου εδώ: