Διατροφή

Υπό προϋποθέσεις τα συμπληρώματα βιταμίνης D

Υπό προϋποθέσεις τα συμπληρώματα βιταμίνης D
Η βιταμίνη D βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια, το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τον κρόκο αυγού, και μερικά εμπλουτισμένα δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα, και παράγεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στο φως του ήλιου. Οι περισσότερες μελέτες δεν υποστηρίζουν την ανάγκη χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης D για όλους. Παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ συνιστάται οι υγιείς […]
Η βιταμίνη D βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια, το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τον κρόκο αυγού, και μερικά εμπλουτισμένα δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα, και παράγεται στο δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στο φως του ήλιου.

Οι περισσότερες μελέτες δεν υποστηρίζουν την ανάγκη χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης D για όλους. Παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ συνιστάται οι υγιείς μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να μην λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D για την πρόληψη καταγμάτων, άλλοι φορείς συστήνουν συμπληρώματα βιταμίνης D, με ή χωρίς ασβέστιο, για την πρόληψη των πτώσεων ή καταγμάτων. Για παράδειγμα, η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Διατροφή (SACN) πρότεινε πρόσφατα οι ενήλικες να λαμβάνουν μια χαμηλή δόση συμπληρώματος βιταμίνης D, το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Σε ένα νέο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, ο Mark J Bolland, MBChB, PhD, από το Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία, και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι εξέτασαν όλη την τρέχουσα βιβλιογραφία και διαπίστωσαν ότι «δεν υπάρχουν συγκλίνουσες ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D ή αύξηση των επιπέδων 25-υδροξυβιταμίνης D βελτιώνουν το μυοσκελετικό». Οι συγγραφείς συμφωνούν ότι τα άτομα που έχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D – εκείνα που περιορίζονται σε κλειστούς χώρους, έχουν πολύ περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, ή έχουν σοβαρά σύνδρομα δυσαπορρόφησης – θα πρέπει να αυξήσουν την έκθεσή τους στο ηλιακό φως και να έχουν μια υγιεινή διατροφή, και στη συνέχεια μπορεί να εξετάσουν εξατομικευμένα τη λήψη χαμηλής δόσης συμπληρώματος βιταμίνης D (400-800 IU / ημέρα [10-20 μg]). Αλλά «αλλιώς καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D για προληπτικούς λόγους σε όλους» αναφέρουν ο Δρ Bolland και οι συνεργάτες του.

Σε ένα σχετικό άρθρο στο ίδιο περιοδικό, ο Louis Levy, επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας διατροφής δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ισχυρίζεται ότι οι υγιείς άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες, όπως συνιστάται από τον SACN. Ειδικότερα εκτιμά ότι 10 μg / ημέρα είναι η ποσότητα της βιταμίνης D που απαιτείται ώστε το 97,5% του πληθυσμού να διατηρεί συγκέντρωση βιταμίνης D στο αίμα ίση ή μεγαλύτερη από 25 nmol / L [επίπεδο που απαιτείται για την προστασία της υγείας του μυοσκελετικού] όταν η έκθεση στον ήλιο είναι ελάχιστη.