Διατροφή

Τρεις λόγοι για να καταναλώνετε συχνότερα παντζάρια

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Όποτε αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με το συκώτι σας, το παντζάρι μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας, βοηθώντας στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην απομάκρυνση των τοξινών. Ποια όμως είναι τα εν γένει χαρακτηριστικά των παντζαριών; Αποτελούν θησαυρό αντιοξειδωτικών ουσιών Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, καροτενοειδή και φλαβονοειδή -όλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που του […]

Όποτε αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με το συκώτι σας, το παντζάρι μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας, βοηθώντας στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην απομάκρυνση των τοξινών. Ποια όμως είναι τα εν γένει χαρακτηριστικά των παντζαριών;

  1. Αποτελούν θησαυρό αντιοξειδωτικών ουσιών

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη, καροτενοειδή και φλαβονοειδή -όλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που του δίνουν αυτό το χαρακτηριστικό, ελκυστικό χρώμα. Είναι γνωστό ότι όλες οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες καθαρίζουν αποτελεσματικά το συκώτι σας, ειδικά αν πάσχετε από λιπώδη διήθηση ήπατος.

Μη διστάζετε λοιπόν: αν υπάρχει κάποιο λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες το οποίο πρέπει να καταναλώνετε τακτικά, αυτό είναι το παντζάρι.

  1. Προάγουν το μεταβολισμό και καίνε το λίπος

Τα παντζάρια αποτελούν εξαιρετική επιλογή όταν θέλετε να αδυνατίσετε. Περιέχουν πολλή ενέργεια, χορταίνουν και είναι πλούσια σε ίνες. Αν λοιπόν φτιάχνετε ένα smoothie με παντζάρι πριν από κάθε γεύμα, για παράδειγμα, θα εξασφαλίσετε πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ θα αισθάνεστε πιο χορτάτοι και θα τρώτε λιγότερο ανάμεσα στα γεύματα.

  1. Τα παντζάρια καθαρίζουν το αίμα σας, φροντίζοντας την καρδιά σας

Το λαχανικό αυτό χρησιμοποιούνταν στα αρχαία χρόνια για να «δυναμώσει» το αίμα και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναρρώσουν. Συνοψίζουμε τις ωφέλιμες ιδιότητες των παντζαριών για το αίμα σας στα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία:

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL). Είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, φολικό οξύ και βιταμίνες Α, Β και C. Ξεχειλίζουν κυριολεκτικά από θρεπτικά συστατικά που δυναμώνουν το αίμα σας και προάγουν την αποβολή των βλαβερών ουσιών.