Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τραχανάς παρασκευή: Πώς να φτιάξετε τον τέλειο τραχανά;

Τραχανάς παρασκευή: Πώς να φτιάξετε τον τέλειο τραχανά;

Τραχανάς παρασκευή: Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που χρονολογείται από αιώνες, είναι ένα πλούσιο και ευέλικτο χυλό που μπορείτε να το απολαύσετε σε διάφορες μορφές

Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που χρονολογείται από αιώνες, είναι ένα πλούσιο και ευέλικτο χυλό που μπορείτε να το απολαύσετε σε διάφορες μορφές σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Για να φτιάξετε το τέλειο ζουμερό τραχανά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.


Συστατικά

  • 1 φλυτζάνι τραχανά
  • 4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό (λαχανικά ή κοτόπουλο)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
  • 1 κοτσάνι σέλινου, κομμένο σε κύβους
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Ελαιόλαδο ή βούτυρο για σοτάρισμα
  • Προαιρετικές επικαλύψεις: φρέσκα μυρωδικά, τριμμένο τυρί, ψητά λαχανικά ή αυγά ποσέ

Οδηγίες

Σοτάρετε τα αρωματικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μια σταγόνα ελαιόλαδο ή ένα κουμπί βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το καρότο κομμένο σε κύβους και το σέλινο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να μυρίσουν τα λαχανικά, περίπου 5-7 λεπτά. Προσθέστε τον τραχανά και τα υγρά: Μόλις ψηθούν τα αρωματικά, προσθέστε στην κατσαρόλα το ξεπλυμένο ραγισμένο σιτάρι ή το κριθαράκι. Ανακατεύουμε για να επικαλυφθούν οι κόκκοι με τα λαχανικά και το λάδι. Προσθέτουμε τη δάφνη και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ρίξτε το νερό ή το ζωμό, φροντίζοντας να βυθιστούν πλήρως οι κόκκοι. Σιγοβράζετε: Βράζετε το μείγμα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με ένα καπάκι. Αφήνουμε το τραγανό να σιγοβράσει απαλά για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι κόκκοι και να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του υγρού. Ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.

Προσαρμόστε το καρύκευμα: Δοκιμάστε το τραγανό και προσαρμόστε το καρύκευμα όπως χρειάζεται. Προσθέστε περισσότερο αλάτι, πιπέρι ή βότανα για γεύση. Σερβίρετε: Μόλις ψηθεί ο τραχανάς στην επιθυμητή σύσταση, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και πετάξτε το. Σερβίρετε το αρωματικό ζεστό, γαρνιρισμένο με γαρνιτούρες της επιλογής σας, όπως φρέσκα μυρωδικά, τριμμένο τυρί, ψητά λαχανικά ή ένα αυγό ποσέ για πρόσθετη γεύση και υφή. Απολαύστε: Απολαύστε το τέλειο τραγανό ως ένα ανακουφιστικό και θρεπτικό γεύμα από μόνο του ή σερβίρετέ το ως συνοδευτικό μαζί με ψητά κρέατα, ψητά λαχανικά ή μια φρέσκια σαλάτα. Καλή όρεξη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να φτιάξετε τραχανά;

Γιατί ο τραχανάς είναι η καλύτερη επιλογή για ένα χορταστικό γεύμα;

Η διατροφική αξία του τραχανά είναι αδιαπραγμάτευτη!!!

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά από τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon