Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τραχανάς παρασκευή: Πώς να φτιάξετε τον τέλειο τραχανά;

Τραχανάς παρασκευή: Πώς να φτιάξετε τον τέλειο τραχανά;

Τραχανάς παρασκευή: Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που χρονολογείται από αιώνες, είναι ένα πλούσιο και ευέλικτο χυλό που μπορείτε να το απολαύσετε σε διάφορες μορφές


Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που χρονολογείται από αιώνες, είναι ένα πλούσιο και ευέλικτο χυλό που μπορείτε να το απολαύσετε σε διάφορες μορφές σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Για να φτιάξετε το τέλειο ζουμερό τραχανά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Συστατικά

  • 1 φλυτζάνι τραχανά
  • 4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό (λαχανικά ή κοτόπουλο)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
  • 1 κοτσάνι σέλινου, κομμένο σε κύβους
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Ελαιόλαδο ή βούτυρο για σοτάρισμα
  • Προαιρετικές επικαλύψεις: φρέσκα μυρωδικά, τριμμένο τυρί, ψητά λαχανικά ή αυγά ποσέ

Οδηγίες

Σοτάρετε τα αρωματικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μια σταγόνα ελαιόλαδο ή ένα κουμπί βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το καρότο κομμένο σε κύβους και το σέλινο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να μυρίσουν τα λαχανικά, περίπου 5-7 λεπτά. Προσθέστε τον τραχανά και τα υγρά: Μόλις ψηθούν τα αρωματικά, προσθέστε στην κατσαρόλα το ξεπλυμένο ραγισμένο σιτάρι ή το κριθαράκι. Ανακατεύουμε για να επικαλυφθούν οι κόκκοι με τα λαχανικά και το λάδι. Προσθέτουμε τη δάφνη και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ρίξτε το νερό ή το ζωμό, φροντίζοντας να βυθιστούν πλήρως οι κόκκοι. Σιγοβράζετε: Βράζετε το μείγμα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με ένα καπάκι. Αφήνουμε το τραγανό να σιγοβράσει απαλά για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι κόκκοι και να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του υγρού. Ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.

Προσαρμόστε το καρύκευμα: Δοκιμάστε το τραγανό και προσαρμόστε το καρύκευμα όπως χρειάζεται. Προσθέστε περισσότερο αλάτι, πιπέρι ή βότανα για γεύση. Σερβίρετε: Μόλις ψηθεί ο τραχανάς στην επιθυμητή σύσταση, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και πετάξτε το. Σερβίρετε το αρωματικό ζεστό, γαρνιρισμένο με γαρνιτούρες της επιλογής σας, όπως φρέσκα μυρωδικά, τριμμένο τυρί, ψητά λαχανικά ή ένα αυγό ποσέ για πρόσθετη γεύση και υφή. Απολαύστε: Απολαύστε το τέλειο τραγανό ως ένα ανακουφιστικό και θρεπτικό γεύμα από μόνο του ή σερβίρετέ το ως συνοδευτικό μαζί με ψητά κρέατα, ψητά λαχανικά ή μια φρέσκια σαλάτα. Καλή όρεξη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να φτιάξετε τραχανά;

Γιατί ο τραχανάς είναι η καλύτερη επιλογή για ένα χορταστικό γεύμα;

Η διατροφική αξία του τραχανά είναι αδιαπραγμάτευτη!!!

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά από τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Close Icon