Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τραχανάς: Πώς μπορείτε να φτιάξετε τραχανά;

Τραχανάς: Πώς μπορείτε να φτιάξετε τραχανά;

Τραχανάς: Ο τραχανάς δεν είναι μόνο ένα νόστιμο πιάτο αλλά και αντανάκλαση των γαστρονομικών παραδόσεων της περιοχής της Μεσογείου.


Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό μεσογειακό πιάτο που το απολαμβάνουν εδώ και αιώνες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία. Παρασκευάζεται από ένα μείγμα σπασμένου σιταριού ή σιμιγδαλιού και γιαουρτιού ή γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, με αποτέλεσμα μικρούς κόκκους σαν ζυμαρικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σούπες ή να παρασκευαστούν ως συνοδευτικό. Ο τραχανάς δεν είναι μόνο νόστιμος αλλά και πλούσιος σε ιστορία και θρεπτική αξία.

Ακολουθεί μια συνταγή για να φτιάξετε τραχανά από την αρχή:

Για τη ζύμη τραχανά:

  • 2 φλιτζάνια ραγισμένο σιτάρι ή ψιλό σιμιγδάλι
  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι ή βουτυρόγαλα (παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν ξινόγαλα)
  • 1/2 φλιτζάνι νερό (περίπου)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα (προαιρετικά)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένες νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)

Για το στέγνωμα του τραχανά:

Αλεύρι ή ψιλό σιμιγδάλι για ξεσκόνισμα

Οδηγίες παρασκευής:

1. Προετοιμασία της ζύμης:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, ανακατεύουμε το ραγισμένο σιτάρι ή το ψιλό σιμιγδάλι, το γιαούρτι, το αλάτι, τον αποξηραμένο δυόσμο (αν χρησιμοποιείτε) και τις αποξηραμένες νιφάδες τσίλι (αν χρησιμοποιείτε). Οι αποξηραμένες νιφάδες μέντας και τσίλι είναι προαιρετικές, αλλά μπορούν να προσθέσουν μια μοναδική γεύση στον τραχανά σας.

2. Ζύμωμα της ζύμης:

Αρχίστε να ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει μια μπάλα. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε λίγο λίγο νερό μέχρι να αποκτήσει τη σωστή σύσταση. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαφρώς κολλώδης αλλά εύχρηστη.

3. Διαμόρφωση του Τραχανά:

Πασπαλίστε λίγο αλεύρι ή ψιλό σιμιγδάλι σε μια καθαρή επιφάνεια για να μην κολλήσει. Τοποθετούμε τη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια και την τυλίγουμε σε μικρούς κυλίνδρους ή σβόλους. Αυτά πρέπει να είναι περίπου στο μέγεθος μικρών μαρμάρων.

4. Ξήρανση Τραχανά:

Για να στεγνώσετε τον Τραχανά, απλώστε τα διαμορφωμένα σφαιρίδια σε μια καθαρή, στεγνή επιφάνεια, όπως ένα μεγάλο δίσκο ή ένα πανί, και αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα για αρκετές ημέρες. Μπορείτε επίσης να τα τοποθετήσετε στον ήλιο για πιο γρήγορο στέγνωμα. Φροντίστε να περιστρέφονται και να μετακινούνται τακτικά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο στέγνωμα.

5. Αποθήκευση Τραχανά:

Μόλις στεγνώσει καλά ο Τραχανάς, φυλάξτε τον σε αεροστεγές δοχείο. Μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες σε δροσερό και ξηρό μέρος.

6. Μαγείρεμα τραχανά:

Για να ετοιμάσετε τον τραχανά ως σούπα ή συνοδευτικό, θα χρειαστεί να τον μαγειρέψετε. Εδώ είναι μια βασική συνταγή:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε 4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό για κάθε φλιτζάνι τραχανά.
Αφήνουμε το υγρό να πάρει μια βράση και μετά προσθέτουμε τον τραχανά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σημείο βρασμού και μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ο Τραχανάς θα απορροφήσει το υγρό και θα γίνει απαλός, δημιουργώντας μια κρεμώδη υφή σαν χυλό.

7. Σερβίρισμα Τραχανά:

Ο τραχανάς μπορεί να σερβιριστεί ζεστός ως ανακουφιστική σούπα, συχνά γαρνιρισμένος με φρέσκα μυρωδικά, ελαιόλαδο ή θρυμματισμένη φέτα. Μπορεί επίσης να σερβιριστεί ως συνοδευτικό με ψητά κρέατα, λαχανικά ή λίγο ελαιόλαδο.

Ο τραχανάς δεν είναι μόνο ένα νόστιμο πιάτο αλλά και αντανάκλαση των γαστρονομικών παραδόσεων της περιοχής της Μεσογείου. Η παρασκευή του από την αρχή μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και ικανοποιητική γαστρονομική εμπειρία και η απόλαυσή του ως γεύμα ή σούπα είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να απολαύσετε τις μοναδικές γεύσεις και υφές του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφική αξία του τραχανά είναι αδιαπραγμάτευτη!!!

Υπερτροφές της ελληνικής γης που μας ωφελούν πολλαπλά

Σούπα βελουτέ: Μια “έξυπνη” τροφή για το “δύσκολο” παιδί

Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη για μικρούς και μεγάλους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon