Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τραχανάς: Η διατροφική αξία του τραχανά είναι αδιαπραγμάτευτη!!!

Τραχανάς: Η διατροφική αξία του τραχανά είναι αδιαπραγμάτευτη!!!

Τραχανάς: Ο τραχανάς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατροφή των προηγούμενων γενεών γιατί εκτός από τη διατροφική του αξία αποτελούσε και οικονομική λύση, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου και κρίσης.


Ο τραχανάς είναι ένα είδος ζυμαρικού που συνήθως παρασκευάζεται από αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι. Το βρίσκουμε σε μορφή κόκκων που έχουν μέγεθος 2-3 mm. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες τραχανά που σχετίζονται συχνότερα με τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται. Για παράδειγμα, υπάρχει το ξινό, το γλυκό, το χοντρό, το λεπτό, το κατάλληλο για νηστίσιμο.

Είναι ο τραχανάς superfood;

Δεν υπάρχει ούτε μια εκδοχή από πού προήλθε το όνομα τραχανάς. Μερικοί θεωρούν ότι σχετίζεται με την ελληνική λέξη «τρακτόν» (τρακτόν). Ο Απίκιος, που μας περιγράφει τη ρωμαϊκή και αρχαία ελληνική γαστρονομία, από τον 1ο αιώνα μ.Χ. αναφέρει ένα παχύρρευστο χυλό που ονομάζεται «τράκτα» που πυκνώνει οποιαδήποτε σάλτσα. Άλλοι το θεωρούν ότι σχετίζεται με τη λέξη «τραγός/τραγανό» (τραγανό). Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο τραχανάς προέρχεται από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ονομαζόταν «tarhaneh» με «tar» που σημαίνει υγρό και «haneh» που είναι βρώσιμο. Ο τραχανάς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατροφή των προηγούμενων γενεών γιατί εκτός από τη διατροφική του αξία αποτελούσε και οικονομική λύση, ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμου και κρίσης. Ωστόσο, η τελευταία δεκαετία έχει γίνει γκουρμέ και χρησιμοποιείται σε διεθνή πιάτα σεφ.

Η προετοιμασία

Φτιάχνεται ανακατεύοντας αλεύρι, γιαούρτι και ξινόγαλα, ενώ προαιρετικά μπορούν να προστεθούν μαγειρεμένα λαχανικά, αλάτι ή άλλα μπαχαρικά. Το μείγμα ζυμώνεται, στεγνώνει και τέλος αλέθεται και κοσκινίζεται. Χαρακτηριστικό βήμα στην παρασκευή του τραχανά είναι το στέγνωμα του. Για να στεγνώσει πρέπει να απλωθεί για να έχει τη μεγαλύτερη επιφάνεια και να στεγνώσει πιο γρήγορα. Έτσι έχει μείνει η φράση στα ελληνικά σύγχρονα «απλώνει τραχανά» για κάποιον που καθυστερεί συστηματικά.

Τα οφέλη

Ο τραχανάς είναι ένα αρκετά θρεπτικό προϊόν, με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες μεταξύ άλλων. Είναι αρκετά θρεπτικό για τα παιδιά γιατί η παρουσία γάλακτος στην παρασκευή του αυξάνει σημαντικά την ποσότητα ασβεστίου.

  • Έχει διατροφική αξία παρόμοια με το κρέας γιατί παρασκευάζεται από γάλα ή γιαούρτι
  • Λόγω του γάλακτος είναι πλούσιο σε ασβέστιο και καλή πηγή απορροφήσιμου σιδήρου
  • Περιέχει διαιτητικές ίνες που βοηθούν την υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος στο σύνολό του
  • Δεν περιέχει υψηλά επίπεδα λιπαρών ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Περιέχει φώσφορο που προστατεύει από την οστεοπόρωση
  • Τέλος, περιέχει φολικό οξύ για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των κυττάρων, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύνθεση DNA

Πώς τα μαγειρεύουμε

Συνήθως μαγειρεύεται ως σούπα είτε πηχτή είτε με άφθονο νερό προσθέτοντας μερικές φέτες φέτα. Συνοδεύει ιδανικά πιάτα με κρέας ή λαχανικά αν θέλετε να αντικαταστήσετε το ρύζι για παράδειγμα. Μπορούμε να φτιάξουμε τραχανά με ντομάτα, τραχανά με κρεμμύδια, ντομάτες και μανιτάρια, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε έναν όμορφο τραχανότο λαχανικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά από τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία

Αλμυρή πίτα για μικρούς και μεγάλους

Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη για μικρούς και μεγάλους

Υπερτροφές της ελληνικής γης που μας ωφελούν πολλαπλά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon