Διατροφή

Το τσάι «προστατεύει» την καρδιά

Το τσάι «προστατεύει» την καρδιά
Δικαίωση για τους Βρετανούς αποτελεί μια νέα έρευνα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου John Hopkins της Βαλτιμόρης, που απέδειξε ότι ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα μειώνει κατά 35% τις πιθανότητες εμφράγματος ή άλλου σοβαρού καρδιαγγειακού νοσήματος. Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου John Hopkins, με επικεφαλής τον Dr. Eliot Miller, μελέτησε στοιχεία που […]

Δικαίωση για τους Βρετανούς αποτελεί μια νέα έρευνα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου John Hopkins της Βαλτιμόρης, που απέδειξε ότι ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα μειώνει κατά 35% τις πιθανότητες εμφράγματος ή άλλου σοβαρού καρδιαγγειακού νοσήματος.

Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου John Hopkins, με επικεφαλής τον Dr. Eliot Miller, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 6.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης δεν είχαν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα και παρουσίασε τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια των 11 ετών της έρευνας, οι επιστήμονες συσχέτισαν τους θανάτους από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο με την κατανάλωση ή όχι τσαγιού. Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όσοι έπιναν τσάι καθημερινά, είχαν κατά το ένα τρίτο περίπου μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, σε σχέση με όσους δεν έπιναν τσάι. Όσοι έπιναν ένα έως τρία φλιτζάνια, εμφάνιζαν επίσης μείωση στη συσσώρευση ασβεστίου στις αρτηρίες, άρα μικρότερο κίνδυνο για στένωση, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει σε θρόμβωση.

Δεν είναι σαφές αν η κατανάλωση άνω των τριών φλιτζανιών τσαγιού επιφέρει πρόσθετα οφέλη, καθώς ήταν ελάχιστοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έπιναν τόσο πολύ τσάι. Επίσης, δεν διευκρινίσθηκε σε ποιο βαθμό υπάρχει διαφορά μεταξύ μαύρου και πράσινου τσαγιού, καθώς οι συμμετέχοντες έπιναν και από τα δύο, αλλά δεν έγινε διαχωρισμός στην πιθανή προστατευτική δράση τους.

Σύμφωνα με τον Dr. Miller δεν είναι ξεκάθαρο γιατί το τσάι λειτουργεί προστατευτικά για το καρδιαγειακό σύστημα και εικάζει πως πιθανώς αυτό να οφείλεται στα φλαβονοειδή που εμπεριέχει το τσάι. Επίσης, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι από μόνο του το τσάι αρκεί για την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς όσοι πίνουν τσάι μπορεί να κάνουν γενικότερα πιο υγιεινή ζωή. «Είναι πρόωρο να γίνουν συστάσεις για συστηματική κατανάλωση τσαγιού ως προληπτικού μέσου για την υγεία της καρδιάς» παραδέχθηκε ο γιατρός.