Διατροφή

Το πράσινο τσάι κάνει καλό, αλλά με μέτρο…

Το πράσινο τσάι κάνει καλό, αλλά με μέτρο…
Αιώνες τώρα θεωρείται, αποδεδειγμένα, πως το πράσινο τσάι έχει πολλές θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, μια τελευταία μελέτη του Journal of Functional Foods βάζει φρένο στην υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού. Η έρευνα που έγινε υπό την καθοδήγηση της Mahtab Jafari, αναπληρώτριας καθηγήτριας της φαρμακευτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αφορά τις μύγες των φρούτων […]

Αιώνες τώρα θεωρείται, αποδεδειγμένα, πως το πράσινο τσάι έχει πολλές θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, μια τελευταία μελέτη του Journal of Functional Foods βάζει φρένο στην υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

Η έρευνα που έγινε υπό την καθοδήγηση της Mahtab Jafari, αναπληρώτριας καθηγήτριας της φαρμακευτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, αφορά τις μύγες των φρούτων (είδος μύγας που ζει περίπου οχτώ με δέκα ημέρες και γεννά πεντακόσια αυγά και συναντάται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους) και αποκαλύπτει πως αν καταναλώνουν πράσινο τσάι χωρίς μέτρο, θα μειωθεί η αναπαραγωγική λειτουργία τους, καθώς και η ανάπτυξη των απογόνων τους.

Ακόμα δεν είναι γνωστό αν το ίδιο συμβαίνει και στον άνθρωπο, ωστόσο είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως οι περισσότερες μελέτες για ανθρώπινες ασθένειες πραγματοποιούνται σε μύγες, καθώς οι δύο αυτοί οργανισμοί έχουν ως κοινό ένα 75% των γονιδίων που προκαλούν ασθένεια στον άνθρωπο.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν πως το πράσινο τσάι συνίσταται σε όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, να μειώσουν την χοληστερίνη τους, να προστατευτούν από ιώσεις και να «πολεμήσουν» τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η τελευταία έρευνα, που θυμίζουμε δεν έχει γίνει ακόμα σε ανθρώπινους οργανισμούς, αποδεικνύει πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σε μεγάλες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε δραματική απώλεια βάρους και σε μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Για να φτάσουν στα ευρήματα αυτά, η Dr. Mahtab Jafari και οι συνεργάτες της εξέθεσαν έμβρυα και προνύμφες μυγών των φρούτων σε διάφορες δόσεις του πράσινου τσαγιού.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι 10 χιλιοστόγραμμα (mg) του πράσινου τσαγιού οδήγησαν σε βραδύτερη ανάπτυξη των προνυμφών. Υπήρξε επίσης μια σημαντική μείωση του αριθμού και του μεγέθους των απογόνων που προέκυψαν.

Τα θηλυκά έμβρυα που εκτέθηκαν σε 10 mg του τσαγιού, έδειξαν μια μείωση στην αναπαραγωγική απόδοσή τους, καθώς και μια μείωση 17% στη διάρκεια ζωής τους.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 10 mg του πράσινου τσαγιού οδήγησαν σε μορφολογικές ανωμαλίες σε αναπαραγωγικά όργανα των μυγών των φρούτων, όπως ατροφία στους όρχεις και τις ωοθήκες. Το πράσινο τσάι έδειξε να προστατεύει τις μύγες από την αφυδάτωση, ωστόσο εμφανίζει αυξημένη ευπάθεια σε θερμοπληξία και ασιτία.

«Ενώ το πράσινο τσάι μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία σε χαμηλές δόσεις, η μελέτη μας, όπως και άλλες, έχουν δείξει ότι σε υψηλές δόσεις μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Απαιτείται περαιτέρω εργασία για να προβούμε στην οποιαδήποτε οριστική κρίση, ωστόσο μπορούμε να προτείνουμε πως το πράσινο τσάι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο», δήλωσε η Dr. Mahtab Jafari.