Διατροφή

Το ελαφρύ γάλα συνδέεται με λιγότερο σπλαχνικό λίπος

Το ελαφρύ γάλα συνδέεται με λιγότερο σπλαχνικό λίπος
Το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που περιβάλλει τα όργανα του σώματος στην κοιλιακή περιοχή και έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά καρδιομεταβολικής νόσου, σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος που είναι πιο αδρανές. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και ορισμένων δεικτών σωματικής σύνθεσης σε […]

Το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που περιβάλλει τα όργανα του σώματος στην κοιλιακή περιοχή και έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά καρδιομεταβολικής νόσου, σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος που είναι πιο αδρανές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και ορισμένων δεικτών σωματικής σύνθεσης σε πάνω από 12.000 ενήλικες (ηλικίας 30 έως 65 ετών) που συμμετείχαν στη μελέτη Fenland.

Οι καθημερινές μερίδες των διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων αξιολογήθηκαν από τα ερωτηματολόγια συχνότητας φαγητού. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν σαρώσεις ακτίνων Χ διπλής ενέργειας και υπέρηχοι για τη μέτρηση της σύστασης του σώματος των συμμετεχόντων. Αυτοί οι δείκτες περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την αναλογία του σπλαχνικού λίπους προς στον υποδόριο λιπώδη ιστό. Η κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων συνολικά αλλά και αυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, δεν συσχετίστηκαν με κανένα δείκτη σωματικής σύνθεσης, όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Οι επιστήμονες βρήκαν όμως ότι το ελαφρύ γάλα συνδέεται με λιγότερο σπλαχνικό λίπος.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά την ημέρα συνδέεται με υψηλότερη άλιπη μάζα σώματος (330 γραμμάρια κατά μέσο όρο).