Διατροφή

Τα καρύδια βοηθούν την καρδιά

Τα καρύδια βοηθούν την καρδιά
  Μια χούφτα καρύδια κάθε εβδομάδα ενδυναμώνουν την καρδιά , χωρίς να υπερβάλλετε γιατί έχουν πολλές θερμίδες. Έχουν δηλαδή καρδιοπροστατευτική δράση; . Απάντηση μας δίνει η Γεωργία Καπώλη. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc.  Είναι καλύτερο να καταναλώνετε  τα καρύδια στη φυσική ακατέργαστη μορφή τους. Το ψήσιμο ή το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μπορεί να μειώσει την ευεργετική τους δράση. Οι […]

 

Μια χούφτα καρύδια κάθε εβδομάδα ενδυναμώνουν την καρδιά , χωρίς να υπερβάλλετε γιατί έχουν πολλές θερμίδες. Έχουν δηλαδή καρδιοπροστατευτική δράση; . Απάντηση μας δίνει η Γεωργία Καπώλη. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc.

 Είναι καλύτερο να καταναλώνετε  τα καρύδια στη φυσική ακατέργαστη μορφή τους. Το ψήσιμο ή το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μπορεί να μειώσει την ευεργετική τους δράση.

Οι περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ολοένα και περισσότερο ότι η καρδιοπροστατευτική δράση των καρυδιών οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ω-3) λιπαρά οξέα, που μειώνουν την LDL – κακή χοληστερόλη και τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

Περιέχουν ένα ιδιαίτερο μείγμα βιταμινών και μετάλλων χαρακτηρίζονται από υψηλές ποσότητες :

  • Βιταμίνης Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και τους αποτρέπει από το να επιτίθενται στα υγιή κύτταρα.
  • Φυλλικού οξέος που παρεμποδίζει την αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης η οποία είναι επικίνδυνη για πρόκληση  καρδιακών παθήσεων.
  • Το μαγνήσιο των καρυδιών βοηθάει στον έλεγχο της πίεσης αίματος, ενώ η παρουσία των φυτοοιστρογόνων, των στερολών μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.
  • Τα άτομα τα οποία είναι αλλεργικά στα καρύδια θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τους, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλακτικό σοκ.