Διατροφή

Τα καρύδια προστατεύουν από τον προστάτη

Τα καρύδια προστατεύουν από τον προστάτη
Ομάδα αμερικανών διατροφολόγων ανακοίνωσε πως η κατανάλωση καρυδιών ευεργετεί τον οργανισμό και τον ενισχύει στη μάχη του ενάντια στον καρκίνο του προστάτη. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα παρατήρησε τις πιθανές επιδράσεις που είχε η κατανάλωση καρυδιών (68 περίπου γραμμάρια ημερησίως) σε ποντίκια με καρκινικά κύτταρα προστάτη. Οι παρατηρήσεις τους οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η βρώση καρυδιών […]

Ομάδα αμερικανών διατροφολόγων ανακοίνωσε πως η κατανάλωση καρυδιών ευεργετεί τον οργανισμό και τον ενισχύει στη μάχη του ενάντια στον καρκίνο του προστάτη.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα παρατήρησε τις πιθανές επιδράσεις που είχε η κατανάλωση καρυδιών (68 περίπου γραμμάρια ημερησίως) σε ποντίκια με καρκινικά κύτταρα προστάτη. Οι παρατηρήσεις τους οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η βρώση καρυδιών δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη του όγκου, καθώς επηρεάζει τη λειτουργία γονιδίων που σχετίζονται με το μεταβολισμό των κυττάρων και την καρκινική ανάπτυξη. Σε διάστημα λιγότερο των πέντε μηνών η ανάπτυξη προστατικού όγκου στα ποντίκια που κατανάλωναν καρύδια ήταν 30 με 40% μειωμένη σε σχέση με τα ποντίκια στων οποίων το διαιτολόγιο δεν περιλαμβάνονταν καρύδια. Φυσικά, τα αποτελέσματα αυτά μέλλουν να επιβεβαιωθούν και σε σώματα ασθενών.

Το καρύδι, καρπός του ομώνυμου φυλλοβόλου δέντρου, χαρακτηρίζεται για το ιδιαιτέρως σκληρό του περίβλημα και τα εδώδιμο λοβωτό περιεχόμενό του, που είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. 100 γραμμάρια ψίχας καρυδιού περιέχουν 68,5 γραμμάρια λίπους, το 70% του οποίου συνίσταται σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα.

Τα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα επιφέρουν πολλαπλής φύσης ευεργετική επίδραση στον οργανισμό και μελέτες τα έχουν περιλάβει σε διαιτολόγια κατά του διαβήτη, διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων, της παχυσαρκίας καθώς και κατά του καρκίνου. Πρόσφατες μελέτες είχαν συσχετίσει τη συχνή κατανάλωση καρυδιών με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά η μελέτη στην οποία αναφερθήκαμε στην αρχή του άρθρου είναι από τις πρώτες που τεκμηριώνουν την αξία των καρυδιών για τη μάχη ενάντια στον προστατικό καρκίνο. Άλλα θρεπτικά στοιχεία, όπως η Βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο και το ασβέστιο καθιστούν τα καρύδια μία εξαίρετη επιλογή για την καθημερινή μας δίαιτα, όταν η κατανάλωσή τους γίνεται με μέτρο.