Διατροφή

Συχνά λάθη στο μαγείρεμα της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας

Συχνά λάθη στο μαγείρεμα της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας
Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο συχνά κουβαλούν παθογόνα βακτήρια –κυρίως σαλμονέλα και καµπυλοβακτηρίδιο– τα οποία ευθύνονται για αρκετά κρούσματα δηλητηρίασης, προκαλώντας συμπτώματα όπως η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός και οι πόνοι στην κοιλιά. Δείτε 3 συχνά λάθη κατά την προετοιμασία, το μαγείρεμα και την κατανάλωση της γαλοπούλας που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. 1. […]

Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο συχνά κουβαλούν παθογόνα βακτήρια –κυρίως σαλμονέλα και καµπυλοβακτηρίδιο– τα οποία ευθύνονται για αρκετά κρούσματα δηλητηρίασης, προκαλώντας συμπτώματα όπως η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός και οι πόνοι στην κοιλιά. Δείτε 3 συχνά λάθη κατά την προετοιμασία, το μαγείρεμα και την κατανάλωση της γαλοπούλας που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

1. Πλένετε τη γαλοπούλα

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπλένουν με άφθονο νερό τη γαλοπούλα το μαγείρεμα, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτόν απομακρύνουν τα βακτήρια. Εάν ακολουθείτε κι εσείς την τακτική αυτή, πρέπει να γνωρίζετε ότι το μόνο που καταφέρνετε με το πλύσιμο είναι να εξαπλωθούν με τα σταγονίδια του νερού τα μικρόβια σε άλλες τροφές που βρίσκονται τριγύρω και στις επιφάνειες της κουζίνας. Τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση εξουδετερώνονται με το μαγείρεμα στη σωστή θερμοκρασία και για αρκετή ώρα.

2. Ψήνετε τη γαλοπούλα χωρίς να κρατάτε ώρα

 Για να σιγουρευτείτε ότι το πουλερικό έχει μαγειρευτεί καλά εσωτερικά χρειάζεστε ειδικό θερμόμετρο κουζίνας. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, η γαλοπούλα πρέπει να φτάσει τους 75 βαθμούς Κελσίου περίπου για να θεωρηθεί ασφαλής προς κατανάλωση. Χρησιμοποιήστε το θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία στο μπούτι, στις φτερούγες αλλά και στο πιο παχύ μέρος του στήθους.

3. Βάζετε γέμιση

Η παράδοση είναι να γεμίζουμε τη γαλοπούλα με ρύζι, κουκουνάρι, κάστανα, σταφίδες, πορτοκάλι και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Τόσο η γέμιση όσο και η γαλοπούλα πρέπει να μαγειρευτούν σε θερμοκρασία περίπου 75 βαθμών Κελσίου, όμως η γέμιση μαγειρεύεται με πιο αργό ρυθμό, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι η γέμιση να φτάσει τη σωστή θερμοκρασία η γαλοπούλα θα έχει ήδη στεγνώσει. Ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε σωστό και ασφαλές μαγείρεμα είναι να ετοιμάσετε τη γέμιση χωριστά.