Διατροφή

Συνταγή της ημέρας: Αφράτο ρολό κιμά με μελωμένες πατάτες

Συνταγή της ημέρας: Αφράτο ρολό κιμά με μελωμένες πατάτες
Αφράτο ρολό κιμά με μελωμένες πατάτες Υλικά  Mερίδες: 10 Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά Χρόνος Ψησίματος: 90 λεπτά Υλικά • 2 κιλά ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος κιμάς • 3 κρεμμύδια τριμμένα • 3 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες • 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος • 2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές, τριμμένες • 200 γρ. ασπρομανίταρα πολύ ψιλοκομμένα • 1½ […]

Αφράτο ρολό κιμά με μελωμένες πατάτες

Υλικά 

Mερίδες: 10
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 90 λεπτά
Υλικά
• 2 κιλά ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος κιμάς
• 3 κρεμμύδια τριμμένα
• 3 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
• 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
• 2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές, τριμμένες
• 200 γρ. ασπρομανίταρα πολύ ψιλοκομμένα
• 1½ φλ. φρυγανιά
• 1/2 κ.γ. μπαχάρι σκόνη
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 3 βρασμένα αβγά
• 8-10 πατάτες κομμένες σε φέτες
• Για τη σάλτσα
• 2 λίτρα ζωμός κρέατος, σπιτικός ή εμπορίου
• 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
• 1/2 φλ. ελαιόλαδο
• Για το δέσιμο της σάλτσας
• 1/4 φλ. ελαιόλαδο
• 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι επιπλέον για το δέσιμο
τα υγρά του ταψιού η ζωμός κρέατος

Εκτέλεση
Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα μανιτάρια.

Σε μια λεκάνη τοποθετούμε όλα τα υλικά για το ρολό και τα ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο στο ψυγείο, για να ενωθούν οι γεύσεις. Πλάθουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ρολό (αν βάλουμε τα αβγά, σε αυτή τη φάση τα προσθέτουμε) και το τοποθετούμε σε μακρόστενο ταψί βαθύ. Κόβουμε πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί. Σε μια κατσαρόλα ή μπολ ανακατεύουμε το ζωμό, τον πελτέ και το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε το ρολό. Ψήνουμε στους 180°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 1 ώρα και 30΄. Αν αρχίσει να αρπάζει γρήγορα το ρολό από πάνω, το καλύπτουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Αφού ψηθεί το ρολό στραγγίζουμε τα υγρά του ταψιού σε κανάτα. Αν θέλουμε πολύ σάλτσα συμπληρώνουμε ζωμό κρέατος.
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλεύρι για 3΄-4΄, να σκουρύνει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα. Λίγο λίγο προσθέτουμε τη σάλτσα από το ρολό και ανακατεύοντας αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά και να πυκνώσει. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλατοπίπερο. Κόβουμε το ρολό σε χοντρές φέτες σε πιατέλα. Αραδιάζουμε δίπλα τις μελωμένες πατάτες και περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα κρέατος.

Περισσότερες καταπληκτικές συνταγές της Αργυρούς μπορείτε να βρείτε στο www.argiro.gr