Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συνταγή πρασόρυζου: Πρασόρυζο με λεμόνι και μυρωδικά

Συνταγή πρασόρυζου: Πρασόρυζο με λεμόνι και μυρωδικά

Συνταγή πρασόρυζου: Το πρασόρυζο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσου με την υφή του ρυζιού. Είναι ιδανικό για μια ελαφριά γεύμα είτε σαν κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό.

Το πρασόρυζο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσου με την υφή του ρυζιού. Είναι ιδανικό για μια ελαφριά γεύμα είτε σαν κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό. Η προσθήκη λεμονιού και μυρωδικών του δίνει μια αναζωογονητική γεύση και αρωματική διάσταση.


Υλικά για 4 μερίδες:

  • 300 γρ. ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα ή αρμπόριο)
  • 3-4 φύλλα πράσου, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή νερό)
  • Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
  • Προαιρετικά, φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία των υλικών: Ξεκινήστε καθαρίζοντας τα πράσα και κόβοντας τα σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Σοτάρισμα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάροντας τα έως ότου γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα πράσα και μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθήκη ρυζιού: Ρίξτε το ρύζι στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας καλά να καλυφθεί από το λάδι και τα λαχανικά. Αφήστε το να σοταριστεί για 1-2 λεπτά.
  4. Μαγείρεμα: Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών ή νερό, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να βράσει. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα. Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το υγρό.
  5. Αρωματισμός: Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Ανακατέψτε προσεκτικά και αφήστε το πρασόρυζο να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά.
  6. Σερβίρισμα: Σερβίρετε το πρασόρυζο ζεστό, γαρνίροντας με φέτες λεμονιού και επιπλέον μυρωδικά αν θέλετε. Είναι ιδανικό να συνοδευτεί με φρέσκο ψωμί ή ως συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.

Αυτή η συνταγή είναι όχι μόνο εύκολη και γευστική, αλλά και υγιεινή! Καλή σας όρεξη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

3 ιδέες για σάντουιτς αν έχετε βαρεθεί το παραδοσιακό τοστ

Σουφλέ με ζυμαρικά και με τραγανή κρούστα

Πρωινό απευθείας από το Παρίσι

Πόσες ώρες πρέπει να απέχουν τα γεύματά μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon