Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κατεψυγμένα λαχανικά: Πηγή θρεπτικών συστατικών ή όχι;

Κατεψυγμένα λαχανικά: Πηγή θρεπτικών συστατικών ή όχι;

Κατεψυγμένα λαχανικά: Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια πρακτική και οικονομική επιλογή για να προσθέσουμε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία όταν καταψύχονται.


Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια πρακτική και οικονομική επιλογή για να προσθέσουμε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται αν χάνουν τα θρεπτικά τους στοιχεία όταν καταψύχονται. Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Αν και η κατάψυξη μπορεί να μειώσει κάποιες βιταμίνες, τα κατεψυγμένα λαχανικά κρατούν τη μεγαλύτερη θρεπτική τους αξία και παραμένουν υγιεινά.

Τα λαχανικά συνήθως καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους. Πριν από αυτό, περνούν από μια διαδικασία ζεματίσματος, δηλαδή βράζονται για λίγα λεπτά ή ατμίζονται και μετά κρυώνουν γρήγορα σε παγωμένο νερό. Αυτό διατηρεί το χρώμα, τη γεύση και την υφή τους, αλλά μπορεί να μειώσει κάποιες υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, η απώλεια αυτή είναι μικρή σε σύγκριση με τα φρέσκα λαχανικά, που μπορεί να χάσουν πολλά θρεπτικά στοιχεία κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση, πριν φτάσουν στο τραπέζι μας.

Η κατάψυξη «κλειδώνει» τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν τη στιγμή της συγκομιδής, σταματώντας τη διαδικασία φθοράς. Έτσι, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να κρατήσουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τα φρέσκα που έχουν μείνει στο ψυγείο για πολλές μέρες. Έρευνες δείχνουν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να έχουν παρόμοια ή και περισσότερα επίπεδα βιταμίνης Α, καροτενοειδών και φυτικών ινών σε σύγκριση με τα φρέσκα που έχουν αποθηκευτεί.

Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Α, D, E και K, καθώς και μέταλλα, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος, παραμένουν σταθερά κατά την κατάψυξη και δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα θρεπτικά συστατικά. Το βράσιμο για πολλή ώρα μπορεί να μειώσει τις βιταμίνες που διαλύονται στο νερό. Για να διατηρηθούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, είναι καλύτερο να μαγειρεύονται στον ατμό, στο φούρνο μικροκυμάτων ή να σοτάρονται γρήγορα.

Συμπερασματικά, αν και τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να χάσουν μερικές βιταμίνες κατά την κατάψυξη, οι απώλειες αυτές είναι μικρές. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικά ή και περισσότερο από τα φρέσκα που αποθηκεύονται για μέρες. Με το σωστό μαγείρεμα, τα κατεψυγμένα λαχανικά παραμένουν μια υγιεινή και εύκολη επιλογή για τη διατροφή μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα κατεψυγμένα ή τα φρέσκα λαχανικά είναι καλύτερα για την υγεία;

Δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες ίδιες: Τα πρόχειρα λαχανικά και ο αντίκτυπός τους στην υγεία 

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα συμβάλλουν στη μακροζωία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon