Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Τούρτα τιραμισού με αμύγδαλα κροκάν από την Αργυρώ Μπαρμαρίγου

Συνταγή της ημέρας: Τούρτα τιραμισού με αμύγδαλα κροκάν από την Αργυρώ Μπαρμαρίγου

Μια από τις πιο ωραίες λευκές τούρτες, με έντονο το άρωμα του καφέ και του αμυγδάλου.

 Υλικά

Για το παντεσπάνι

  •            6 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  •             1 βανίλια
  •             1 ¼ φλ. τσαγιού (220 γραμμ.) ζάχαρη
  •             3/4 φλ. τσαγιού (75 γραμμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •             3/4 φλ. τσαγιού (75 γραμμ.) αλεύρι up
  •             3/4 φλ. τσαγιού (75 γραμμ.) κορν φλάουερ
  •             Για την κρέμα
  •             2 κ.σ. στιγμιαίος καφές
  •             2 φλ. τσαγιού (380 ml) βραστό νερό
  •             1 φλ. τσαγιού γλυκό κρασί Σάμου ή Λήμνου
  •             7 κ.σ. ρούμι
  •             300 ml κρέμα γάλακτος
  •             3/4 φλ. τσαγιού άχνη ζάχαρη
  •             750 γραμμ. τυρί μασκαρπόνε ή άλλο φρέσκο τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  •             150 γραμμ. αμυγδαλόψιχα
  •             150 γραμμ. ζάχαρη

Χτυπάμε τ’ αυγά στο μίξερ για 8΄-10΄ μέχρι ν’ ασπρίσουν. Τότε ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά την ζάχαρη (βροχηδόν) και συνεχίζουμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Κοσκινίζουμε τα τρία είδη αλευριών σε λαδόκολλα και λίγο λίγο τα προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά, χτυπώντας πάντα σε χαμηλή ταχύτητα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160οC. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο φόρμες στρογγυλές 20 ή 22 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μιας χρήσεως). Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο φόρμες και ψήνουμε για περίπου 25΄, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει το παντεσπάνι. Διαλύουμε τον καφέ στο βραστό νερό και προσθέτουμε το γλυκό κρασί, το ρούμι και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.

Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και ¾φλ. τσαγιού από το μείγμα καφέ-ρούμι. Κόβουμε κάθε παντεσπάνι σε δύο φέτες. Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα. Με πινελάκι αλείφουμε με ¼μείγμα καφέ-ρούμι. Απλώνουμε 1 φλ. κρέμα μασκαρπόνε και στρώνουμε με σπάτουλα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να στήσουμε την τούρτα με τα τέσσερα παντεσπάνια. Αλείφουμε όλη την τούρτα εξωτερικά με την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε. Καλύπτουμε και τα τοιχώματα. Σε τηγάνι με χοντρή βάση ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε λαδόκολλα και απλώνουμε με κουτάλι να κρυώσει καλά το μείγμα. Το θρυμματίζουμε στο μίξερ ή σε γουδί. Πασπαλίζουμε την τούρτα και στα πλάγια με καραμελωμένα αμύγδαλα.

μερίδες 10

Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 25 λεπτά

Περισσότερες καταπληκτικές συνταγές της Αργυρούς μπορείτε να βρείτε στο www.argiro.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Χοιρινή ράχη μπριζόλας με σαλτσα μανιταριών & πατάτες ριζολέ

Ιταλική συταγή με ζυμαρικά, αγκινάρες, ελιές και φρυγανιά

Tips μαγειρικής

Το αλάτι είναι στην πραγματικότητα καλύτερο στην εξουδετέρωση της πικράδας από τη ζάχαρη

Κλασική Γαλλική συνταγή για σούπα βελουτέ

Μια πολύ εύκολη συνταγή, χωρίς μαγειρικές προκλήσεις, και με αποτέλεσμα εγγυημένο σε περίπου 35΄- 40΄. Μπορείτε να παίξετε με τις αναλογίες της πατάτας κυρίως αν θέλετε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να δοκιμάσετε την παραλλαγή με πρόσθεση 250 – 400 γρ. κολοκυθιού.

Τηγανίτες με φακές και χόρτα, με καπνιστό χέλι

Πολτοποιείτε τις βρασμένες φακές στο μπλέντερ. Πλένετε και ψιλοκόβετε τα χόρτα. Τα στύβετε με τα χέρια λίγα - λίγα και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι. Ύστερα τα ανακατεύετε με τις πολτοποιημένες φακές, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το κορνφλάουρ, το αλεύρι, το αβγό, το ελαιόλαδο και ανάλογο αλατοπίπερο.

Ιδανικό πιάτο για την ημέρα των Θεοφανείων

Απλώνουμε στον πάγκο τα τέσσερα κομμάτια αλουμινόχαρτου και πάνω σε κάθε ένα από αυτά τοποθετούμε τις λαδόκολλες. Πάνω σε κάθε λαδόκολλα ισομοιράζουμε τη γέμιση των λαχανικών και τοποθετούμε επάνω το κάθε ψάρι, με την πέτσα προς τα πάνω. Αλείφουμε τα ψάρια με πινέλο, με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ελάχιστα.

Απολαυστικά χοιρινά μπριζολάκια με σάλτσα

Ξαναβάλτε τα μπριζολάκια πάλι στη σάλτσα με ό,τι υγρό έχουν τυχόν αποβάλει, και ανακατέψτε για ένα λεπτό να ζεσταθούν και να πάρουν όλη τη νοστιμιά της σάλτσας. Είστε έτοιμοι να σερβίρετε.