Διατροφή

Σύκο το θαυματουργό!

Σύκο το θαυματουργό!
Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στον 9ο αιώνα π.Χ. και αποτέλεσαν βασικό τρόφιμο στην παραδοσιακή τους διατροφή. Για τους αρχαίους Έλληνες ήταν τόσο σπουδαία τροφή, που δημιουργήθηκαν νομοί απαγόρευσης της εξαγωγής των καλύτερων ποικιλιών συκών. Τα σύκα περιέχουν 83% φυσικά σάκχαρα. Αποτελούν πηγή ασβεστίου […]

Καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στον 9ο αιώνα π.Χ. και αποτέλεσαν βασικό τρόφιμο στην παραδοσιακή τους διατροφή. Για τους αρχαίους Έλληνες ήταν τόσο σπουδαία τροφή, που δημιουργήθηκαν νομοί απαγόρευσης της εξαγωγής των καλύτερων ποικιλιών συκών.

Τα σύκα περιέχουν 83% φυσικά σάκχαρα. Αποτελούν πηγή ασβεστίου και ινών και περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C. Είναι πολύ γνωστά για τις χωνευτικές τους ιδιότητες και είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Ένα σύκο έχει περίπου 30 θερμίδες.

Προστατεύει από τον καρκίνο
-Μειώνει τη χοληστερόλη
-Προλαμβάνει την υψηλή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις
-Μειώνει την κούραση και βελτιώνει τη μνήμη
-Έχει καθαρτική δράση και είναι χρήσιμο για τη δυσκοιλιότητα
-Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, όποτε είναι η τέλεια εναλλακτική για εκείνους που δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα
-Πέρα από ασβέστιο έχει και κάλιο. Και τα δύο προλαμβάνουν την οστεοπόρωση και βοηθούν στην ανάπτυξη της οστικής πυκνότητας.
-Πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάτι που το καθιστά αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους

Μπρουσκέτες με σύκο, καραμελωμένο κρεμμύδι και κατσικίσιο τυρί
Υλικά
600 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί
Μια ντουζίνα σύκα κομμένα στη μέση (όπως στην φωτογραφία)
¼ της κούπας σέρυ
¼ της κούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λωρίδες
10 θρυμματισμένες σκελίδες σκόρδου
2 κουταλιές του γλυκού χοντρό αλάτι
Λίγο μαύρο πιπέρι
1 μεγάλη μπαγκέτα κομμένη σε λεπτές φέτες
Η Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180’ βαθμούς και ταυτόχρονα «βράστε» τα σύκα στο σέρυ μαζί με λίγο νερό. Όταν το ζουμί αρχίσει να δείχνει ότι βράζει, αφήστε τα –για την ώρα- στην άκρη. Έπειτα σοτάρετε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδου για 10-12 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ καφέ χρώμα. Λίγο πριν τραβήξετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο από την φωτιά, ρίξτε για λίγα δευτερόλεπτα και τα κομμένα σύκα. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε το αλάτι και το πιπέρι ενώ κάνετε αυτή την ενέργεια. Τώρα που ο φούρνος είναι ζεστός, βάλτε σε ένα ταψί τις καλυμμένες με κατσικίσιο τυρί φέτες ψωμί και ψήστε τες για 5-6 λεπτά. Όταν βγάλετε το ταψί από τον φούρνο, τοποθετείστε τα καραμελωμένα κρεμμύδια πάνω από το τυρί και στο τέλος τα σύκα.