Διατροφή

Στους ξηρούς καρπούς και στα ποπ κορν το ‘έριξαν’ οι Έλληνες λόγω καραντίνας

Στους ξηρούς καρπούς και στα ποπ κορν το ‘έριξαν’ οι Έλληνες λόγω καραντίνας
  Ξαφνιάζουν τα ποσοστά κατανάλωσης των κλεισμένων στα σπίτια Ελλήνων των φθηνών “σπόρων” όπως ηλιόσπορος και το σπιτικό ποπ κορν, τα οποία απ’ ό,τι φαίνεται… μασουλήθηκαν στις προβολές ταινιών χωρίς μέτρο. “Η αύξηση κατανάλωσης σε ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, καλαμπόκι αυτή την περίοδο του “Μένουμε σπίτι” ήταν εκρηκτική και σχεδόν στο 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή”, […]
 
Ξαφνιάζουν τα ποσοστά κατανάλωσης των κλεισμένων στα σπίτια Ελλήνων των φθηνών “σπόρων” όπως ηλιόσπορος και το σπιτικό ποπ κορν, τα οποία απ’ ό,τι φαίνεται… μασουλήθηκαν στις προβολές ταινιών χωρίς μέτρο. “Η αύξηση κατανάλωσης σε ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, καλαμπόκι αυτή την περίοδο του “Μένουμε σπίτι” ήταν εκρηκτική και σχεδόν στο 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή”, είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων -Βιοτεχνών Ξηρών Καρπών Β. Ελλάδος και γραμματέας του ΕΒΕΘ Πάνος Μενεξόπουλος.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι περισσότεροι, κατά την αναγκαστική παραμονή τους στο σπίτι, κυρίως στα αστικά κέντρα, επέλεξαν τους φθηνούς ξηρούς καρπούς και όχι τους “ωμούς”, πχ φρέσκα καρύδια ή αμύγδαλα”, που σε συγκεκριμένη ποσότητα ανά ημέρα κάνουν περισσότερο καλό στον οργανισμό, όπως υποστηρίζουν διατροφολόγοι και άλλοι ειδικοί.
 
Ποπ – κορν και ξηροί καρποί
 
Οι ξηροί καρποί (φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κολοκυθόσπορος) θεωρούνται μια καλή πηγή καλών λιπαρών, ινών και άλλων ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών και κάθε “ξηροκάρπιο” προσφέρει διαφορετικά διατροφικά οφέλη.
Οι Έλληνες καταναλώνουν ετησίως 8,5 κιλά ξηρούς καρπούς/άτομο και μια από τις εξηγήσεις για την παρατηρούμενη κατανάλωση των παραπάνω φθηνών ξηρών καρπών σχετίζεται και με το μέσο εισόδημα.
 
Η μεγαλύτερη παραγωγή ηλιόσπορου και κολοκυθόσπορου στην Ελλάδα προέρχεται πάντως από τους τρεις νομούς της Θράκης και απ’ αυτούς καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας ζήτησης στην εγχώρια αγορά ξηρών καρπών.
Πολλοί έμποροι ανέμεναν μεγαλύτερη κατανάλωση των αποξηραμένων φρούτων και ωμών ξηρών καρπών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά η ζήτηση σ’ αυτά κινήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στα συνήθη εποχικά πλαίσια, ενώ και η περίοδος της νηστείας στην οποία κατά κανόνα παρατηρείται αύξηση κατανάλωσης των αποξηραμένων φρούτων και καρπών δεν εμφανίζει διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.