Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ροδάκινα: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο γεμάτο βιταμίνη C

Ροδάκινα: Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο γεμάτο βιταμίνη C

Ροδάκινα: Τυπικά από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, τα ροδάκινα αποτελούν βασικό μέρος των καλοκαιρινών σνακ και γλυκών. Είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή για τους διατροφολόγους, οι οποίοι λένε ότι η γλυκιά γεύση τους διευκολύνει τους ανθρώπους να τα προσθέσουν στη διατροφή τους.

«Είναι στην εποχή τους για αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό απολαύστε τα ως επιλογή φρούτων όταν υπάρχουν διαθέσιμα ροδάκινα τοπικής καλλιέργειας», δήλωσε η Judith Wylie-Rosett, επίτιμη καθηγήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας και υγείας του πληθυσμού στο Albert Einstein College της Νέας Υόρκης. Γνωστά για το χρυσαφένιο πορτοκαλί τους χρώμα και το λεπτό, θολό δέρμα τους, τα ροδάκινα είναι γεμάτα με βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού και του καρκίνου. Όσο πιο φρέσκα και ώριμα είναι, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχουν.

Είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε κάλιο και χωρίς χοληστερόλη και νάτριο. Είναι επίσης γεμάτα με φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες, οι οποίες βελτιώνουν τον κορεσμό και μπορούν να συμβάλουν στην καλή πέψη και στην υγεία του εντέρου. Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες ή να σερβιριστούν με μια μπάλα γιαούρτι. Τα ροδάκινα μπορούν επίσης να προσθέσουν μια εκπληκτικά γλυκιά γεύση στη σάλσα, να αναμειχθούν σε ροφήματα όπως τσάι ή smoothies ή ακόμα και να ψηθούν στη σχάρα σε kabob με άλλα φρέσκα φρούτα.

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε την υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών προτύπων από τους ανθρώπους, αλλά η γεύση είναι ένα τεράστιο μέρος του γιατί τρώμε», δήλωσε η Maya Vadiveloo, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα διατροφής και επιστημών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island στο Kingston. «Όταν τρως φρούτα και προϊόντα εποχής, είναι πολύ πιο νόστιμα και προσθέτουν ποικιλία στη διατροφή μας». Τα αποξηραμένα ροδάκινα είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο, με μεγάλο μέρος της διατροφικής τους αξίας ακόμα άθικτη. Αλλά η αφαίρεση του νερού συμπυκνώνει την περιεκτικότητα του φρούτου σε σάκχαρα – κάτι που καθιστά πιο δύσκολο να αισθάνεστε χορτάτοι και ευκολότερο να φάτε πάρα πολύ.

Το δέρμα του ροδάκινου είναι βρώσιμο και είναι η πηγή πολλών αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που βρίσκονται στα ροδάκινα, αλλά μπορεί επίσης να περιέχει περισσότερα φυτοφάρμακα από τη σάρκα του φρούτου. Όπως με κάθε προϊόν, είναι καλή πρακτική να πλένετε τα ροδάκινα πριν τα φάτε. Τα ροδάκινα συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συλλογή. Τα σφιχτά ροδάκινα μπορούν να ωριμάσουν για μία έως τρεις ημέρες όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. μπορούν να διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο. Εάν τα ροδάκινα καταψύχονται λίγο μετά τη συλλογή και πριν ωριμάσουν, διατηρούν τη θρεπτική τους αξία. Τουλάχιστον μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture το 2012, διαπίστωσε ότι τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα ήταν εξίσου υγιεινά με τα φρέσκα ροδάκινα. Φροντίστε όμως να είναι συσκευασμένα στους δικούς τους χυμούς και όχι σε σιρόπι με επιπλέον ζάχαρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένα υγιές μικροβίωμα λεπτού εντέρου προλαμβάνει παχυσαρκία & διαβήτη

Ποια φρούτα περιέχουν τη λιγότερη ζάχαρη

Διατροφική ανάλυση των καλοκαιρινών φρούτων: Πόσες θερμίδες έχουν; Παχαίνουν ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γάλα καρύδας: Ένα ελιξίριο γεμάτο θρεπτικά συστατικά για υγεία και ευεξία

Γάλα καρύδας: Η ενσωμάτωση του γάλακτος καρύδας στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της υγείας της καρδιάς μέχρι τη βοήθεια στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση της πέψης.

Λαβράκι τηγανητό με Mango Salsa

Ψάρι συνταγή: Το λαβράκι χαρακτηρίζεται ως λιπαρό ψάρι. Όμως τα ω-3 λιπαρά που περιέχει ανήκουν στην κατηγορία των "καλών λιπαρών".

Close Icon