Διατροφή

Πως θα φτιάξετε μελομακάρονα «διαίτης»

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
  Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και παρά τη διατροφή που ακολουθείτε είναι δύσκολο να αντισταθείτε στα γλυκά των εορτών, όπως είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Για να μην σας πιάσει το στερητικό σύνδρομο μπορείτε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή για μελομακάρονα «διαίτης», χωρίς ζάχαρη δηλαδή αλλά με μέλι, τα οποία φυσικά και έχουν θερμίδες, απλά […]

 

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και παρά τη διατροφή που ακολουθείτε είναι δύσκολο να αντισταθείτε στα γλυκά των εορτών, όπως είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Για να μην σας πιάσει το στερητικό σύνδρομο μπορείτε να φτιάξετε την παρακάτω συνταγή για μελομακάρονα «διαίτης», χωρίς ζάχαρη δηλαδή αλλά με μέλι, τα οποία φυσικά και έχουν θερμίδες, απλά είναι λιγότερες.

Συστατικά για 40 μικρά μελομακάρονα

Για το ζυμάρι:

– 200 γρ χυμός πορτοκαλιού

– 280 γρ ελαιόλαδο

– 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 1/2 κουτ. του γλυκού σόδα

– 1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα

– 1 πρέζα γαρύφαλλο

– ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το μέλωμα:

– Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)

– Μέλι

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Αφήνουμε να κάνουν την αντίδρασή τους και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην “κορδώσει” η ζύμη μας. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν. Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Για το σιρόπι: ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα 2 φλιτζάνια μέλι και 2 φλιτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα. Σουρώνουμε το μαύρο αφρό και περιμένουμε δέκα λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι. Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη. Φτιάξτε πρώτα το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει μέχρι να ετοιμαστούν τα μελομακάρονα και να τα βουτήξετε για λίγα λεπτά μέσα.