Διατροφή

Πως θα αξιοποιήσετε τα περισσεύματα του γιορτινού τραπεζιού

Πως θα αξιοποιήσετε τα περισσεύματα του γιορτινού τραπεζιού
Οι επόμενες μέρες μετά τις γιορτές είναι η χαρά της μαγείρισσας γιατί δεν χρειάζεται να προβληματιστεί για το τι θα μαγειρέψει, αφού σίγουρα έχει περισσέψει τουλάχιστον η μισή ποσότητα των πιάτων από το εορταστικό τραπέζι.  Τι μπορείτε να κάνετε με τα περισσεύματα; Τι να κάνετε με τα περισσεύματα από το γιορτινό τραπέζι Κρέας Ό,τι κρέας […]

Οι επόμενες μέρες μετά τις γιορτές είναι η χαρά της μαγείρισσας γιατί δεν χρειάζεται να προβληματιστεί για το τι θα μαγειρέψει, αφού σίγουρα έχει περισσέψει τουλάχιστον η μισή ποσότητα των πιάτων από το εορταστικό τραπέζι.  Τι μπορείτε να κάνετε με τα περισσεύματα;

Τι να κάνετε με τα περισσεύματα από το γιορτινό τραπέζι

Κρέας

Ό,τι κρέας και να ‘χετε κάνει, σίγουρα έχει απομείνει μια παραπάνω από σεβαστή ποσότητα. Πώς μπορείτε, όμως, να το καμουφλάρετε σε ένα άλλο πιάτο;

Σάντουιτς: Για ένα πιο ελαφρύ πιάτο, κόψτε το σε κομματάκια, προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας και καταναλώστε το κρύο ή ζεστό. Μία εντυπωσιακή παραλλαγή του κλασικού σάντουιτς είναι το γεμιστό καρβέλι με κρέας. Αν έχετε δεύτερο τραπέζι μέσα στην εβδομάδα, «κλέψτε» την ιδέα.

Σαλάτα με κρέας: Αν το κυρίως πιάτο ήταν γαλοπούλα ή κοτόπουλο, μπορείτε να φτιάξετε μια λαχταριστή σαλάτα. Για τα λευκά κρέατα, η σαλάτα του Καίσαρα είναι η σίγουρη επιλογή σας ενώ για το χοιρινό ή το μοσχάρι προτιμήστε μαρούλι με φρέσκα κρεμμυδάκια και μαγιονέζα ή γιαούρτι (αν θέλετε να προσέξετε τη διατροφή σας) για να την νοστιμίσετε.

Πατάτες

Το πιο must συνοδευτικό, ακόμα και σε εορταστικά τραπέζια. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με την γαβάθα που δεν φαγώθηκε:

Πουρέ: Η διαδικασία είναι γνωστή. Λιώστε τις πατάτες και φτιάξτε έναν πεντανόστιμο πουρέ. Για έξτρα νοστιμιά, προσθέστε λίγα ζουμί από το κρέας και θα μας θυμηθείτε. Δείτε κι άλλα μυστικά για να τον πετύχετε σε παλαιότερο άρθρο μας.

Πατατοκροκέτες: Αφού λιώσετε τις πατάτες πολύ καλά με ένα πιρούνι, τις πλάθετε σε μπαλάκια, τις αλευρώνετε και τις ρίχνετε στο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις μεριές. Μαζί με το αλεύρι, μπορείτε να προσθέσετε λίγη μπύρα για να γίνουν πιο τραγανές.

Ψωμί

Επειδή πιθανώς πήρατε μεγάλες ποσότητες ψωμιού για τον κόσμο που φιλοξενήσατε, δεν χρειάζεται να πάει χαμένο. Αξιοποιήστε το ως εξής:

Κρουτόν: Κόψτε το σε κυβάκια, βάλτε λάδι και αλατοπίπερο, αφήστε τα στον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ για ένα λεπτό και έχετε τραγανά κρουτόν για τη σαλάτα σας.

Κρατήστε το για τον κιμά: Αφήστε το εσκεμμένα να μπαγιατέψει για να το χρησιμοποιήσετε στα μπιφτέκια ή τα κεφτεδάκια που θα φτιάξετε μία απ’ τις επόμενες μέρες.