Διατροφή

Πώς να προφυλαχτείτε από τη σαλμονέλα

Πώς να προφυλαχτείτε από τη σαλμονέλα
Επειδή συνήθως τα τρόφιμα – κοτόπουλο, αυγά, γάλα – που έχουν επιμολυνθεί από τα βακτηρίδια σαλμονέλα φαίνονται και μυρίζουν φυσιολογικά είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται ορισμένες σημαντικές προφυλάξεις για την πρόληψη των σχετικών λοιμώξεων. Ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές: Μη τρώτε ωμά ή όχι καλά ψημένα αυγά, κρέας ή κοτόπουλο. Το ωμό αυγό μπορεί να […]

Επειδή συνήθως τα τρόφιμα – κοτόπουλο, αυγά, γάλα – που έχουν επιμολυνθεί από τα βακτηρίδια σαλμονέλα φαίνονται και μυρίζουν φυσιολογικά είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται ορισμένες σημαντικές προφυλάξεις για την πρόληψη των σχετικών λοιμώξεων. Ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

  1. Μη τρώτε ωμά ή όχι καλά ψημένα αυγά, κρέας ή κοτόπουλο. Το ωμό αυγό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά σκευάσματα (σάλτσες, μαγιονέζες, κλπ) και αυτός που τα τρώει να μη το καταλαβαίνει.
  2. Τα κρέατα και το κοτόπουλο, τα χάμπουργκερ πρέπει να ψήνονται καλά και να μην είναι ροζ ή κόκκινα στο κέντρο. Το γάλα πρέπει να παστεριώνεται πριν την κατανάλωση όπως επίσης και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  3. Όλα τα προϊόντα, τα λαχανικά, τα φρούτα πρέπει να πλένονται καλά πριν από την κατανάλωση.
  4. Τα ωμά φαγώσιμα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με τα ψημένα για να μην επιμολύνονται.
  5. Τα χέρια πρέπει να πλένονται πάντοτε καλά, όπως επίσης και όλα τα μαγειρικά σκεύη και εργαλεία ιδιαίτερα μετά από την επαφή τους με ωμά προϊόντα.

Τέλος, τα άτομα που έχουν μολυνθεί από Σαλμονέλα δεν πρέπει να προετοιμάζουν και να μαγειρεύουν φαγητό για άλλους μέχρι που να καταστεί σαφές ότι δεν είναι πλέον φορείς του μικροβίου. Πρέπει να πλένονται καλά τα χέρια μετά από επαφή με τα ζώα. Ιδιαίτερα τα χέρια πρέπει να πλένονται μετά από επαφή με χελώνες ή άλλα ερπετά.