Διατροφή

Ποια τρόφιμα “θρέφουν” τον εγκέφαλο

Ποια τρόφιμα “θρέφουν” τον εγκέφαλο
Ο εγκέφαλος χρειάζεται θρεπτικά συστατικά όπως η καρδιά, οι πνεύμονες ή οι μύες. Ποια τρόφιμα, όμως, είναι τα πιο σημαντικά και βοηθούν τη φαιά ουσία του εγκεφάλου να είναι ακμαία και υγιής; Τρόφιμα Ολικής Αλέσεως Όπως όλα τα όργανα του οργανισμού μας, έτσι και ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενέργεια. Η ικανότητα συγκέντρωσης […]

Ο εγκέφαλος χρειάζεται θρεπτικά συστατικά όπως η καρδιά, οι πνεύμονες ή οι μύες. Ποια τρόφιμα, όμως, είναι τα πιο σημαντικά και βοηθούν τη φαιά ουσία του εγκεφάλου να είναι ακμαία και υγιής;

Τρόφιμα Ολικής Αλέσεως

Όπως όλα τα όργανα του οργανισμού μας, έτσι και ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενέργεια. Η ικανότητα συγκέντρωσης και εστίασης ενισχύεται από μία σταθερή παροχή ενέργειας – με τη μορφή γλυκόζης – στο αίμα που ρέει στον εγκέφαλο. Μπορείτε να το επιτύχετε επιλέγοντας τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απελευθερώνουν αργά την γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, διατηρώντας τις διανοητικές δυνάμεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιλέξτε τα «καφέ» δημητριακά ολικής αλέσεως, τα σιτηρά, το ρύζι και τα ζυμαρικά.

Τρώτε Λιπαρά Ψάρια

Τα βασικά λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν από τον ίδιο τον ανθρώπινο οργανισμό, οπότε πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Τα πιο χρήσιμα για τον οργανισμό ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια. Οι φυτικές πηγές είναι ο λιναρόσπορος, οι σπόροι σόγιας,  κολοκύθας, τα καρύδια και τα έλαιά τους. Αυτά τα λίπη είναι σημαντικά για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, την καρδιά, τους αρθρώσεις και τη γενική καλή κατάσταση της υγεία μας. Κύριες πηγές λιπαρών ψαριών είναι ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγκα, οι σαρδέλες και οι σαρδέλες. Χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Alzheimer και απώλεια μνήμης, ενώ η επάρκειά τους μας βοηθά να διαχειριστούμε το άγχος και μας δίνουν καλή διάθεση, που επιτυγχάνεται με την αύξηση της σεροτονίνης.

Σνακ με βατόμουρα

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης από το Πανεπιστήμιο Tufts των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται ότι η κατανάλωση βατόμουρων μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη βελτίωση ή την καθυστέρηση της απώλειας βραχυπρόθεσμης μνήμης. Αυτά τα φρούτα μπορείτε να τα βρείτε εύκολα αν τα αναζητήσετε, αλλά μπορείτε επίσης, να καταναλώνετε αντί αυτών σκούρα κόκκινα και μοβ φρούτα ή λαχανικά, τα οποία περιέχουν τις ίδιες προστατευτικές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες.

Τρώτε πολλές ντομάτες

Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το λυκοπένιο – που περιέχουν οι ντομάτες – είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στην προστασία από κάποιο είδος βλάβης που υφίστανται τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Το λυκοπένιο, λοιπόν, προστατεύει από την εμφάνιση της άνοιας και ιδιαίτερα της νόσου του Alzheimer. Προτιμήστε να καταναλώνετε τις ντομάτες μαγειρεμένες και απολαύστε τες με λίγο ελαιόλαδο, ώστε να βελτιστοποιήσετε την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητά τους.

Φάτε σπόρους κολοκύθας

Πιο πλούσιοι σε ψευδάργυρο από όλους τους σπόρους, είναι οι σπόροι κολοκύθας. Το πολύτιμο αυτό μέταλλο που περιέχουν είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της μνήμης και των δεξιοτήτων της σκέψης Αυτοί οι μικροί σπόροι είναι επίσης γεμάτοι από μαγνήσιο που καταπολεμά το άγχος, βιταμίνη Β και τρυπτοφάνη, που είναι ο πρόδρομος της χημικής σεροτονίνης.

Ποντάρετε στο μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι μεγάλη πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι σημαντική για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και τη βελτίωση της πνευματικής διαύγειας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μπρόκολο περιέχει σε υψηλές ποσότητες τις ενώσεις που ονομάζονται γλυκοζινολάτες, οι οποίες επιβραδύνουν την καταστροφή του νευροδιαβιβαστή της ακετυλοχολίνης, την οποία χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει σωστά το κεντρικό νευρικό σύστημα και να κρατάι μακριά από τη σκέψη μας τις δυσάρεστες αωαμνήσεις. Τα χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης σχετίζονται με το Alzheimer.

Τρώτε περισσότερα καρύδια

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology αναφέρει ότι η καλή πρόσληψη βιταμίνης Ε, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γνωσιακής παρακμής. Τα καρύδια είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης Ε μαζί με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια, τις ελιές, τους σπόρους, τα αυγά, το καστανό ρύζι και τις τροφές ολικής αλέσεως.