Διατροφή

Οι τροφές που ευνοούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Οι τροφές που ευνοούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Η καλή λειτουργία του εγκεφάλου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τρόπο διατροφής μας κι αυτό έχει να κάνει με τους λεγόμενους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά σημάτων μεταξύ των κυττάρων ή των νευρώνων του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη είναι οι νευροδιαβιβαστές που μεταφέρουν τις εντολές του […]

Η καλή λειτουργία του εγκεφάλου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τρόπο διατροφής μας κι αυτό έχει να κάνει με τους λεγόμενους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά σημάτων μεταξύ των κυττάρων ή των νευρώνων του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σεροτονίνη, ακετυλοχολίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη είναι οι νευροδιαβιβαστές που μεταφέρουν τις εντολές του νευρικού μας συστήματος προς τον εγκέφαλο και εμπεριέχονται μέσα σε συγκεκριμένες τροφές που δεν θα πρέπει να απουσιάζουν από το διαιτολόγιο μας.

Η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που μας κάνει να σκεφτόμαστε θετικά και να αισθανόμαστε ευφορία.. Δημιουργείται από ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, και το βρίσκουμε μεταξύ άλλων στο κοτόπουλο, στο  τυρί, στο γάλα, στους ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους, στις πατάτες και στο κακάο.

Υπάρχουν όμως και κάποια λαχανικά όπως είναι τα γογγύλια που έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν την ουσία 5-υδροξυτρυπτοφάνη που περιέχουν σε σεροτονίνη μέσω της βιταμίνης Β6, που περιέχεται στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στα ψάρια και στα αυγά.

Ο νευροδιαβιβαστής ακετυλοχολίνη έχει άμεση σχέση στις αντιδράσεις που εκδηλώνουμε απέναντι σε διάφορα ερεθίσματα. Υπάρχει στο γάλα, στα ψάρια, στον κρόκο του αυγού και στα όσπρια.

Η νορεπινεφρίνη σχετίζεται με τον έλεγχο των παρορμήσεων μας και βρίσκεται στα αμύγδαλα και στα φιστίκια, στο κοτόπουλο, στο γάλα, στο τυρί,  στο γιαούρτι και στη γαλοπούλα.

Τέλος ο νευροδιαβιβαστής ντοπαμίνη έχει να κάνει με τα αισθήματα απόλαυσης και βρίσκεται μέσα στο γάλα, στο τυρί, στο γιαούρτι, στο μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας αλλά και στη γαλοπούλα.

Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε τις παραπάνω τροφές με τη συχνότητα που προτείνεται μέσω της πυραμίδας μεσογειακής διατροφικής. Δεν πρέπει να αποκλείουμε καμία από αυτές, ούτε να περιορίζουμε το διαιτολόγιο μας σε συγκεκριμένες διατροφικές ομάδες.

Σε διαφορετική περίπτωση το μόνο που θα καταφέρουμε είναι προκαλέσουμε βλάβη στους νευροδιαβιβαστές μας και κατά συνέπεια στον εγκέφαλο μας, μη μπορώντας να συγκεντρωθούμε, να αισθανόμαστε μία απροσδιόριστη σύγχυση και να επηρεάζεται η ποιότητα της μνήμης μας.