Διατροφή

Οι σωστές τροφές για τους μαθητές!

Οι σωστές τροφές για τους μαθητές!
      Οι  μαθητές ή φοιτητές όταν δίνουν εξετάσεις ή διαγωνίσματα  για να εξασφαλίσουν την καλή απόδοση , θα πρέπει να τρέφονται σωστά .   Ποιες τροφές  πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο και ποιες λιγότερο; Απαντήσεις μας δίνει η Γεωργία Καπώλη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.   Τα μικρά και συχνά γεύματα αυξάνουν την αποδοτικότητά του μαθητή […]

 

 

 

Οι  μαθητές ή φοιτητές όταν δίνουν εξετάσεις ή διαγωνίσματα  για να εξασφαλίσουν την καλή απόδοση , θα πρέπει να τρέφονται σωστά .   Ποιες τροφές  πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο και ποιες λιγότερο; Απαντήσεις μας δίνει η Γεωργία Καπώλη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.  

Τα μικρά και συχνά γεύματα αυξάνουν την αποδοτικότητά του μαθητή και τον κρατούν συνεχώς σε εγρήγορση.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο μαθητής να ακολουθεί πρόγραμμα δίαιτας και να στερείται σημαντικών θρεπτικών συστατικών κατά την περίοδο των εξετάσεων.

1)      Πάντα να λαμβάνετε πρωινό γεύμα.    

Ένα πλούσιο πρωινό τροφοδοτεί τον οργανισμό με σημαντικά ποσά ενέργειας, απαραίτητα για τις πρώτες ώρες τις ημέρας. Ένα καλό πρωινό περιλαμβάνει ένα γαλακτοκομικό προϊόν χαμηλό σε λιπαρά (π.χ γάλα, γιαούρτι, κρέμα), ένα αμυλούχο τρόφιμο (π.χ δημητριακά, ψωμί, φρυγανιές, σπιτικό κέικ)και κάποιο φρούτο ή χυμό.

2)      Πολύ σημαντικά τα ενδιάμεσα γεύματα.   

Το δεκατιανό και το απογευματινό μπορεί να είναι μικρά γεύματα αλλά πολύ σημαντικά, αφού τονώνουν τον οργανισμό και τον εφοδιάζουν με ενέργεια.

Μια φρουτοσαλάτα, 1 ποτήρι χυμό φρούτων, 1 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με λίγο μέλι ή δημητριακά ακόμα και λίγο γλυκό του κουταλιού αποτελούν κατεξοχήν υγιεινές επιλογές για αυτές τις ώρες της ημέρας.

Καλό είναι να μετριάζεται η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών (π.χ σοκολάτα, σνακ, πατατάκια) .

3)      Αποφυγή των πικάντικών και πλούσιων σε λιπαρά φαγητών.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγονται φαγητά χαμηλά σε λιπαρά μεν, αλλά πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα δε.

Το μεσημεριανό φαγητό πρέπει να συνοδεύεται πάντα  από φρέσκα λαχανικά, ώστε να εμπλουτιστεί ο οργανισμός με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

4)      Μεγάλη προσοχή στο δείπνο.

Ενα βαρύ δείπνο μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του μαθητή ακόμα και την απόδοσή του,  1 ποτήρι γάλα με 1 τοστ, μία χωριάτικη σαλάτα, 1 μικρή μερίδα ψητού κρέατος ή ψαριού συνοδευόμενα με σαλάτα εποχής αποτελούν ορισμένες επιλογές για ένα ελαφρύ δείπνο.

Ας τονίσουμε, τέλος, ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων (καφές, coca cola, redbull κλπ) πρέπει να αποφεύγεται.

 5)      Καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

Ας μην ξεχνάμε και την πρόσληψη αρκετής ποσότητας νερού (περίπου 6 ποτήρια / ημέρα) αυτές τις ημέρες.

Το νερό αφενός ενυδατώνει και αφετέρου φέρνει σε ισορροπία τους ηλεκτρολύτες  του οργανισμού.