Διατροφή

Ογκρατέν με λαχανικά, χορτάστε με λίγες θερμίδες

Ογκρατέν με λαχανικά, χορτάστε με λίγες θερμίδες
Τι θα λέγατε για ένα χορταστικό πιάτο, με λίγες μόνο θερμίδες; Το φτιάχνετε εύκολα και χρησιμοποιείτε μόνο υλικά της εποχής, καλοκαιρινά δηλαδή. Πεντανόστιμο και θρεπτικό γεύμα που μάλλον δύσκολα θα μπορέσετε να αντισταθείτε σε μία ακόμη μερίδα. Ογκρατέν με λαχανικά και καλή σας όρεξη! Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι 2 μελιτζάνες, 3 κολοκυθάκια, ένα […]

Τι θα λέγατε για ένα χορταστικό πιάτο, με λίγες μόνο θερμίδες; Το φτιάχνετε εύκολα και χρησιμοποιείτε μόνο υλικά της εποχής, καλοκαιρινά δηλαδή. Πεντανόστιμο και θρεπτικό γεύμα που μάλλον δύσκολα θα μπορέσετε να αντισταθείτε σε μία ακόμη μερίδα. Ογκρατέν με λαχανικά και καλή σας όρεξη!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι 2 μελιτζάνες, 3 κολοκυθάκια, ένα κιλό ώριμες ντομάτες, 3 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο, 300 γρμ. μίξη τυριών με χαμηλά λιπαρά κι ένα ματσάκι μαϊντανό.

Πώς θα το φτιάξετε: Πλύνετε καλά τις μελιτζάνες, τις καθαρίζετε προσεκτικά και τις κόβετε σε μακρόστενες φέτες. Στη συνέχεια τις τοποθετείτε σε ένα μπολ με αλατόνερο για να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας το δύο με τρεις φορές ακόμη. Προσοχή, αν οι μελιτζάνες δεν ξεπικρίσουν καλά, θα το καταλάβετε έντονα στην γεύση του φαγητού και δεν θα σας αρέσει.  

Στη συνέχεια πλένετε τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζετε επίσης και τα κόβετε κι αυτά σε μακρόστενες φέτες. Και ήρθε η σειρά για τις ντομάτες, τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις κόβετε σε ροδέλες.

Αφού βεβαιωθείτε ότι οι μελιτζάνες έχουν ξεπικρίσει τις στραγγίζετε καλά από το νερό και τις τοποθετείτε σ’ένα πυρίμαχο σκεύος, εναλλάξ με τα κολοκυθάκια. Πάνω από αυτές τις στρώσεις τοποθετείτε τις ροδέλες ντομάτας. Περιχύνετε με το λάδι, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τελειώνετε με τα τυριά, ως τελευταία στρώση. Ρίχνετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό κι έτοιμο!

Καλύψτε την επιφάνεια του πυρίμαχου σκεύους με αλουμινόχαρτο και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 25 λεπτά. Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος παρακολουθείτε μία δυο φορές το φαγητό γιατί μπορεί να χρειαστεί λίγο ή περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστεί, ανάλογα με την ένταση που έχει ο φούρνος σας.

Μόλις είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για λίγο να κρυώσει, σερβίρετε και καλή σας όρεξη! Κι αν όντως θέλετε να απολαύσετε ένα κομμάτι παραπάνω, κάντε το χωρίς τύψεις καθώς πραγματικά πρόκειται για ένα γεύμα που δεν είναι φορτωμένο με πολλές θερμίδες.