Διατροφή

Ο πόλεμος για τη ζάχαρη στην Αμερική

Ο πόλεμος για τη ζάχαρη στην Αμερική
Το γλυκό είναι ωραίο στη γεύση, αλλά το ξινό κάνει καλό στην υγεία και οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι ειδικά τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καθημερινά. Η πρόσληψη ζάχαρης απασχολεί ανησυχητικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πολυάριθμες μελέτες συνδέουν την υψηλή κατανάλωση ζάχαρης με τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και […]

Το γλυκό είναι ωραίο στη γεύση, αλλά το ξινό κάνει καλό στην υγεία και οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι ειδικά τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καθημερινά.

Η πρόσληψη ζάχαρης απασχολεί ανησυχητικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πολυάριθμες μελέτες συνδέουν την υψηλή κατανάλωση ζάχαρης με τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, η AmericanHeartAssociation έχει εκδώσει νέες συστάσεις, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Circulation, για την προστιθέμενη πρόσληψη ζάχαρης μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Δεδομένου ότι τα πρόσθετα σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη, η γλυκόζη και τα σιρόπια είναι μέσα σε γλυκά, κέικ, σόδα, και πολλά άλλα τρόφιμα και ποτά που είναι ελκυστικά για τα παιδιά και τους εφήβους, δεν αποτελεί έκπληξη που η πρόσληψη ζάχαρης είναι τόσο υψηλή.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μεταξύ 2005-2008, τα αγόρια στις ΗΠΑ, ηλικίας 2-19 ετών κατανάλωναν περίπου 16,3% των ημερήσιων θερμίδων τους (περίπου 362 θερμίδες) από πρόσθετα σάκχαρα, ενώ πρόσθετα σάκχαρα αντιπροσώπευαν περίπου το 15,5% των ημερήσιων θερμίδων (περίπου 282 θερμίδες) στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας. Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική δήλωση από το American Heart Association (ΑΗΑ), τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης δραματικά. Συνιστάται τα παιδιά ηλικίας 2-18 να μην λαμβάνουν πάνω από 100 θερμίδες από πρόσθετη ζάχαρη καθημερινά, κάτι που ισοδυναμεί με 6 κουταλάκια του γλυκού. Επιπλέον, τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν θα πρέπει να καταναλώνουν οποιαδήποτε πρόσθετα σάκχαρα. Αυτό, λένε οι συγγραφείς, είναι επειδή τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν απαιτούν την πρόσληψη θερμίδων από τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, έτσι δεν υπάρχει αρκετός χώρος για τις κενές θερμίδες που παρέχονται από τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα. Επιπρόσθετα, επισημαίνουν ότι οι γευστικές προτιμήσεις αναπτύσσονται νωρίς στη ζωή, έτσι ο περιορισμός της πρόσληψης των προστιθέμενων σακχάρων πριν από την ηλικία των 2, μπορεί να μειώσει την προτίμηση για ανθυγιεινά τρόφιμα αργότερα.

«Ο βασικός μας στόχος είναι ο ίδιος για όλα τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 18, για να είναι ευκολότερο για τους γονείς», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. MiriamVos, καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής, στο Πανεπιστήμιο Emory, στην Ατλάντα. Η Δρ. Vos και οι συνεργάτες της κατέληξαν στις νέες συστάσεις, αφού διεξήγαγαν μια λεπτομερή ανάλυση όλων των επιστημονικών ερευνών που έχουν αξιολογήσει πώς η κατανάλωση των προστιθέμενων σακχάρων επηρεάζει την υγεία των παιδιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλή πρόσληψη των σακχάρων κατά την παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. «Τα παιδιά που τρώνε τρόφιμα φορτωμένα με πρόσθετα σάκχαρα τείνουν να τρώνε λιγότερα υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που είναι καλά για την υγεία της καρδιάς τους», σημειώνει η Δρ Vos.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι μία από τις πιο κοινές πηγές των προστιθέμενων σακχάρων μεταξύ των παιδιών είναι τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά. Τέλος, η Δρ. Vos και οι συνεργάτες της, σημείωσαν ότι από τον Ιούλιο του 2018 οι παραγωγοί τροφίμων στις ΗΠΑ θα πρέπει να απαριθμούν την περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα στις ετικέτες τους, κάτι που θα κάνει ευκολότερο να ακολουθεί κάποιος τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της American Heart Association.