Διατροφή

Ο Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου

Ο Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου
 Η διατροφή των Γάλλων είναι πλούσια σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χοληστερόλη. Παρ’ όλα αυτά, η συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στη Γαλλία είναι χαμηλή. Πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο φαινόμενο;. Σχετικές πληροφορίες μας δίνει ο Δημήτρης Γρηγοράκης Διαιτολόγος –Διατροφολόγος. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό το Γαλλικό παράδοξο όπως αποκαλείται, οφείλεται στη μέτρια κατανάλωση κόκκινου […]

 Η διατροφή των Γάλλων είναι πλούσια σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χοληστερόλη. Παρ’ όλα αυτά, η συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στη Γαλλία είναι χαμηλή. Πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο φαινόμενο;. Σχετικές πληροφορίες μας δίνει ο Δημήτρης Γρηγοράκης Διαιτολόγος –Διατροφολόγος.

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό το Γαλλικό παράδοξο όπως αποκαλείται, οφείλεται στη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (1 – 2 ποτήρια κόκκινο κρασί / ημέρα), μια πολύ διαδεδομένη συνήθεια στη Γαλλία. Φαίνεται ότι αυτοί που καταναλώνουν  1– 2 ποτηράκια κρασιού την ημέρα είναι περισσότερο υγιείς σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά ή απεχθάνονται τα ποτά.

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού συσχετίστηκε με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιοπαθειών, καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνο του άνω πεπτικού συστήματος και εν τέλει μειωμένη θνησιμότητα.

 Μήπως όμως τελικά δεν είναι το κρασί που επιδρά θετικά στην υγεία μας αλλά το γεγονός ότι αυτοί που έχουν τη συνήθεια να το καταναλώνουν είναι υγιέστεροι για άλλους λόγους;: Οι ειδικοί λένε ότι αυτοί που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο κρασί έχουν κατά γενικό κανόνα υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Παράλληλα,   παρουσιάζουν υψηλό  δείκτη νοημοσύνης και βρίσκονται σε ένα πολύ καλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

  •  Σαφώς και έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία, ειδικά όταν καταναλώνεται με μέτρο. Αυτοί, όμως, που το πίνουν είναι πιο ευτυχισμένοι, υγιείς, πλούσιοι και σοφοί, όχι μόνο γιατί το καταναλώνουν αλλά και γιατί ανήκουν σε υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
  • Οφείλει τις ευεργετικές του επιδράσεις στις πολυφαινόλες που περιέχει.
  • Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που καταστέλλουν σε σημαντικό βαθμό τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, της οποίας το αποτέλεσμα είναι το στένεμα και η απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών προκαλώντας έτσι έμφραγμα.

Κατά συνέπεια, η μέτρια κατανάλωση κρασιού σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο προασπίζουν την υγεία όλων μας.