Διατροφή

Μαύρο βατόμουρο: το superfood της χρονιάς

Μαύρο βατόμουρο: το superfood της χρονιάς
Νέα μελέτη αποδεικνύει πως το μαύρο βατόμουρο είναι το superfood της χρονιάς! Τα τρόφιμα δεν μπορούν να θεραπεύσουν ανοσολογικές παθήσεις, ωστόσο όταν κάποιος τρέφεται υγιεινά μπορεί να βοηθήσει το σώμα του να αντισταθεί σε ασθένειες. Υπάρχουν αρκετές ερευνητικές εργασίες που τονίζουν τα οφέλη από την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ένα παράδειγμα αντιοξειδωτικού, […]

Νέα μελέτη αποδεικνύει πως το μαύρο βατόμουρο είναι το superfood της χρονιάς!

Τα τρόφιμα δεν μπορούν να θεραπεύσουν ανοσολογικές παθήσεις, ωστόσο όταν κάποιος τρέφεται υγιεινά μπορεί να βοηθήσει το σώμα του να αντισταθεί σε ασθένειες. Υπάρχουν αρκετές ερευνητικές εργασίες που τονίζουν τα οφέλη από την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Ένα παράδειγμα αντιοξειδωτικού, που σίγουρα κάνει καλό στον οργανισμό, είναι η βιταμίνη C. Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Γεωργίας στην Κρακοβία της Πολωνίας, το μαύρο βατόμουρο έχει τρεις φορές πάνω το επίπεδο των αντιοξειδωτικών.

Επιπλέον, τα επίπεδα φαινολικών και ανθοκυανίνες βρέθηκαν να είναι πάνω από 1.000% περισσότερα. Προσθέστε σε αυτό πως το μαύρο βατόμουρο περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες δευτερογενών μεταβολιτών. Αυτές οι διάφορες χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί επίσης στη βελτίωση της υγείας. Η ανθοκυάνη, για παράδειγμα, και τα φλαβονοειδή μπορεί να έχουν την ικανότητα να προστατεύουν έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.

Eκτός από την ευχάριστη και δροσιστική γεύση τους έχουν τα βατόμουρα και θεραπευτικές ιδιότητες. Ειδικοί λένε πως η κατανάλωση βατόμουρων είναι ωφέλιμη, εφόσον αυτοί οι καρποί περιέχουν πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, C, Ε και το φολικό οξύ, τα ιχνοστοιχεία σελήνιο και ασβέστιο, οι πολυφαινόλες και μια ομάδα ουσιών που λέγονται ανθοκυανίνες και τους χαρίζουν το χαρακτηριστικό χρώμα τους.

Σε μελέτη με ασθενείς που έπασχαν από οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση, γενετική διαταραχή που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν εκχύλισμα από μαύρα σμέουρα είχαν έως 59% λιγότερους πολύποδες στο έντερο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μια ανενεργό ουσία.

Το μαύρο βατόμουρο δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά περιέχει και θρεπτικά στοιχεία που παρέχουν ένα πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων. Τα μαύρα βατόμουρα αποτελούν μια πηγή πλούσια σε βιταμίνη C . Επίσης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα φρούτα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης. Είναι πλούσια σε τανίνες (έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική και ως κατάπλασμα για την επούλωση πληγών).

Αναφέραμε και πριν πως περιέχουν ανθοκυανίνες που αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ενώ περιέχουν και φλαβονοειδή που αποδεδειγμένα δρουν αποτελεσματικά έναντι του καρκίνου του δέρματος και του πνεύμονα. Επιπρόσθετα, η λουτεϊνη που περιέχουν προστατεύει το μάτι δημιουργώντας χρωστικές στην ωχρά κηλίδα, την ευαίσθητη περιοχή στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ενώ συμβάλλει και στην πρόληψη οφθαλμικών βλαβών που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

Μία χούφτα βατόμουρα δίνει σχεδόν το μισό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στη δημιουργία ενός συνδετικού ιστού, ζωτικής σημασίας για την ισχυρή δομή των οστών. Τέλος, τα βατόμουρα περιέχουν φυλλικό οξύ, που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή διαίρεση και ανάπτυξη των κυττάρων. Η πρόσληψή του συνίσταται και για τις έγκυες γυναίκες, καθώς έχει την ιδιότητα να βελτιώνει ανωμαλίες, όπως η δισχιδής ράχη.