Διατροφή

Μαύρα φασόλια: Μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Μαύρα φασόλια: Μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος
Αν και δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά στη χώρα μας, τα μαύρα φασόλια είναι σούπερ-ευεργετικά για την υγεία μας και , μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, όσοι καταναλώνουν περίπου 80 γραμμάρια μαύρα φασόλια την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 38%. Παρ’ όλο που όλα τα είδη φασολιού κάνουν καλό στην […]

Αν και δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά στη χώρα μας, τα μαύρα φασόλια είναι σούπερ-ευεργετικά για την υγεία μας και , μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, όσοι καταναλώνουν περίπου 80 γραμμάρια μαύρα φασόλια την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 38%.

Παρ’ όλο που όλα τα είδη φασολιού κάνουν καλό στην καρδιά, τα μαύρα φαίνεται να υπερτερούν τονώνοντας και τον εγκέφαλο κι ο λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που φαίνεται να βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Ταυτόχρονα, είναι πλούσια και σε άλλα θρεπτικά συστατικά, περιέχοντας πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και φυτικές ίνες.

Οι λάτρεις των φασολιών έχουν έναν κατά 23% χαμηλότερο κίνδυνο για φαρδιά μέση και σε ποσοστό 22% μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, λέει έρευνα στην Journal of the American College of Nutrition.

Παρότι κάθε τύπος φασολιού έχει ελαφρώς διαφορετική ποσότητα σε φυτικές ίνες, είναι όλα καλές επιλογές καθώς είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνες και σίδηρο. Απλά θυμήσου να ξεπλένεις τα φασόλια από κονσέρβα για να μειώσεις την περιεκτικότητά τους σε νάτριο, λέει η Lakatos Shames.