Διατροφή

Μαγειρεύοντας με μυρωδικά και χωρίς αλάτι

Μαγειρεύοντας με μυρωδικά και χωρίς αλάτι
Το αλάτι συντηρεί τα τρόφιμα και ενισχύει την γεύση στο φαγητό, αλλά μπορεί να γίνει και λόγος για σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει προικιστεί με πλούτο μυρωδικών βοτάνων, είναι εύκολο να υποκαταστήσουμε το αλάτι με άλλες, πιο φυσικές και υγιεινές επιλογές για ενίσχυση της γεύσης. Η υπερκατανάλωση αλατιού, όπως […]

Το αλάτι συντηρεί τα τρόφιμα και ενισχύει την γεύση στο φαγητό, αλλά μπορεί να γίνει και λόγος για σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει προικιστεί με πλούτο μυρωδικών βοτάνων, είναι εύκολο να υποκαταστήσουμε το αλάτι με άλλες, πιο φυσικές και υγιεινές επιλογές για ενίσχυση της γεύσης.

Η υπερκατανάλωση αλατιού, όπως έχει καταδείξει πληθώρα επιστημονικών μελετών, συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν επιπλέον ενδείξεις που το συσχετίζει και με άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Υπάρχει λόγος λοιπόν, να γίνει μια συστηματική προσπάθεια να μειωθεί το αλάτι στο τραπέζι ή και να αντικατασταθεί με φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά, που όχι μόνο βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των φαγητών αλλά το εμπλουτίζουν και με ωφέλιμες ουσίες όπως είναι οι αντιοξειδωτικές.

Τι μπορείτε να βάλετε στα φαγητά σας αντί για αλάτι…

  • Στη χωριάτικη σαλάτα βάλτε θυμάρι και ρίγανη
  • Στην πράσινη σαλάτα βάλτε άνηθο, δυόσμο, καυκαλήθρες και μαϊντανό
  • Στις πατάτες φούρνου βάλτε δάφνη, δεντρολίβανο, θυμάρι, κόλιανδο και ρίγανη
  • Στις τηγανητές πατάτες βάλτε θυμάρι, κόλιανδρο και ρίγανη
  • Στα ψάρια βάλτε δεντρολίβανο, θυμάρι, μάραθο και ρίγανη
  • Στο ψητό κοτόπουλο βάλτε δεντρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη
  • Στο ψητό κρέας (μοσχάρι ή χοιρινό) βάλτε δάφνη, δεντρολίβανο, θυμάρι και μαϊντανό
  • Στο ψητό αρνί βάλτε δάφνη, δεντρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη
  • Στο κοκκινιστό κρέας βάλτε δάφνη, δεντρολίβανο, δυόσμο, κόλιανδρο και μαϊντανό
  • Στα λαδερά βάλτε δυόσμο, μαϊντανό και μάραθο
  • Στις κόκκινες σάλτσες για ζυμαρικά βάλτε άνηθο, βασιλικό, δάφνη, δεντρολίβανο, δυόσμο, θυμάρι, κόλιανδρο και μαϊντανό
  • Στα μπιφτέκια και στα κεφτεδάκια βάλτε θυμάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό και ρίγανη

Το ξέρετε ότι…

  • Οι κύβοι ή οι ζωμοί μαγειρέματος περιέχουν αλάτι, όπως και οι τυποποιημένες σάλτσες.
  • Είναι καλό να προσθέτετε τα μυρωδικά προς το τέλος του μαγειρέματος για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε πολλά από αυτά.
  • Εκτός από τα μυρωδικά βότανα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι, πάπρικα, γαρύφαλλο, κανέλλα), χυμό λεμονιού, σέλινο, σκόρδο, φρέσκο ή αποξηραμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής.