Διατροφή

Λαζαράκια: Παραδοσιακά γλυκά κουλουράκια γεμάτα γεύση

Λαζαράκια: Παραδοσιακά γλυκά κουλουράκια γεμάτα γεύση
Λαζαράκια: Μια παραδοσιακή συνταγή που αντιπροσωπεύει τη νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο, ένα έθιμο που αναβιώνει μέχρι τις μέρες μας.

Το Σάββατο του Λαζάρου οι γυναίκες ψήνουν τα «Λαζαράκια», μικρά γλυκά κουλουράκια γεμάτα με σταφίδες και σε σχήμα ανθρώπου, που συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου. Δίνονται επίσης ως κέρασμα σε παιδιά που τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου από πόρτα σε πόρτα. Είναι νηστίσιμα, ελαφρώς γλυκά και θεωρούνται παραδοσιακή τοπική απόλαυση τις ημέρες του Πάσχα.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1/2 κ.γ μαγιά
  • 200 γρ νερό χλιαρό
  • 75 γρ ζάχαρη
  • 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 25 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι αλεσμένη κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλλο
  • 30 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
  • 30 γρ σταφίδες
  • 20 γαρύφαλλα

ΜΕΘΟΔΟΣ

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το αλεύρι, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την αλεσμένη κανέλα και το γαρύφαλλο και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια ζύμη. Είτε χρησιμοποιήστε τα χέρια σας (15′ λεπτά) ή τον γάντζο του μίξερ σας (8′ λεπτά).
  • Χρησιμοποιήστε ένα πανί κουζίνας για να καλύψετε τη ζύμη σας και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση από σταφίδες και καρύδια.
  • Βάλτε τη ζύμη σας σε 10 μικρές μπάλες (μικρά Λαζαράκια) περίπου 50 – 60 γραμμάρια το καθένα.
  • Μην ξεχάσετε να αποθηκεύσετε ένα μικρό κομμάτι από κάθε Λάζαρο για να φτιάξετε τα χέρια του.

  • Ζυμώνουμε και πλάθουμε τα μικρά μπαλάκια, τα κορμιά του μικρού Λάζαρου, σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και σφραγίζουμε. Με την υπόλοιπη ζύμη ζυμώνουμε σε κορδόνι, για να κάνουμε τα μπράτσα του και σταυρωτά πάνω από το σώμα του από πίσω προς τα εμπρός.
  • Τοποθετήστε 2 ολόκληρα γαρίφαλα πάνω από τα μπράτσα για να δημιουργήσετε τα μάτια.
  • Τοποθετείτε τα μικρά Λαζαράκια σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 – 180 βαθμούς για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.