Διατροφή

Ξεπεράστε την χρόνια κόπωση τρώγοντας

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
  Αισθάνεστε για πολύ καιρό κουρασμένοι και δεν κοιμάστε καλά αλλά έχετε και πονοκεφάλους , αδυναμία κ.α .  Αναρωτιέστε τι πάθατε και πως να το ξεπεράσετε; . Σας αναφέρουμε οτί πιθανόν πάσχετε απο το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ)  και σ’ αυτό μπορεί η  διατροφή να σας βοηθήσει .Σχετικές πληροφορίες μασ δίνει η Γεωργία Καπώλη-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος […]

 

Αισθάνεστε για πολύ καιρό κουρασμένοι και δεν κοιμάστε καλά αλλά έχετε και πονοκεφάλους , αδυναμία κ.α .  Αναρωτιέστε τι πάθατε και πως να το ξεπεράσετε; . Σας αναφέρουμε οτί πιθανόν πάσχετε απο το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης(ΣΧΚ)  και σ’ αυτό μπορεί η  διατροφή να σας βοηθήσει .Σχετικές πληροφορίες μασ δίνει η Γεωργία Καπώλη-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΜSc.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης  (ΣΧΚ) θεωρείται μία νευρολογική πάθηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι : 

    • Συνεχής κόπωση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών και ανήσυχος ύπνος.

 

    • Μυϊκοί πόνοι.

 

    • Πονοκέφαλοι, αδυναμία στη συγκέντρωση και φτωχή μνήμη.

 

    • Ναυτία και συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας.

 

    • Ευαισθησία σε τρόφιμα, φάρμακα, απορρυπαντικά, αλκοόλ.

 

 Ξεπεράστε την κόπωση τρώγοντας!

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται μία ισορροπημένη διατροφή προκειμένου να επιτύχει τα βέλτιστα επίπεδα υγείας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πλήρη επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης θα πρέπει να ακολουθούν μία πιο εξειδικευμένη δίαιτα.

 Να αποφεύγετε

    •  Υποθερμιδικές και δίαιτες μονοφαγίας,

 

    • Απότομες αυξομειώσεις βάρους.

 

Να επιλέγετε

    •  Ισορροπία στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και τροφίμων από όλες τις ομάδες

 

    • Τα μικρά και συχνά γεύματα μπορούν  να αποδειχθούν  πολύ ευεργετικά .

 

 Τα τρόφιμα που λειτουργούν βοηθητικά στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι:  

    • Κατανάλωση σε καθημερινή βάση ψωμιού ολικής αλέσεως, ρυζιού, ζυμαρικών (μία μερίδα σε κάθε γεύμα).

 

    • Ημερήσια πρόσληψη πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών.

 

    • Κατανάλωση δύο μερίδων καθημερινά άπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι).

 

    • Συχνή πρόσληψη άπαχου κρέατος (ψάρι, κοτόπουλου), ξηρών καρπών, οσπρίων