Διατροφή

Κοτόσουπα, το φάρμακο για τη γρίπη

Κοτόσουπα, το φάρμακο για τη γρίπη
Το κρύο έπιασε για τα καλά και η «εποχή της γρίπης» είναι γεγονός. Αν την «αρπάξατε» λοιπόν, ή αν θέλετε απλά να θωρακίσετε τον οργανισμό σας απέναντι στην γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, δεν έχετε παρά να εναποθέσετε τις ελπίδες σας σε ένα εναλλακτικό φάρμακο, στην πατροπαράδοτη κοτόσουπα. Τελικά οι γιαγιάδες μας δεν είχαν άδικο […]

Το κρύο έπιασε για τα καλά και η «εποχή της γρίπης» είναι γεγονός. Αν την «αρπάξατε» λοιπόν, ή αν θέλετε απλά να θωρακίσετε τον οργανισμό σας απέναντι στην γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, δεν έχετε παρά να εναποθέσετε τις ελπίδες σας σε ένα εναλλακτικό φάρμακο, στην πατροπαράδοτη κοτόσουπα.

Τελικά οι γιαγιάδες μας δεν είχαν άδικο όταν μας έφτιαχναν κάθε λογής σούπες για το κρυολόγημα. Γνωστή και ως «φυσική» πενικιλίνη, η κοτόσουπα είναι στην κορυφή της λίστας των τροφών για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Βοηθάει στην απόφραξη της μύτης και στο «άνοιγμα» του αναπνευστικού συστήματος.

Η κοτόσουπα περιέχει επίσης ουσίες που συμβάλλουν στην αραίωση της βλέννας στους πνεύμονες και στην καταπολέμηση της πνευμονικής φλεγμονής. Τέλος, μαλακώνει τον ταλαιπωρημένο από τον βήχα λαιμό.

Η παρασκευή της είναι ιδιαίτερα απλή και μπορείτε να την φτιάξετε ανά πάσα στιγμή. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

  • Ένα μικρό κοτόπουλο

  • Ένα φλυτζανάκι ρύζι 

  • Μία κουταλιά βούτυρο 

  • Αλάτι 

  • Πιπέρι

  • Ένα αυγό 

  • Ένα λεμόνι. 

Προαιρετικά προσθέστε λαχανικά για επιπλέον προστασία (πιπεριά, καρότο, κολοκύθι, κρεμμύδι, σκόρδο κτλ.). Βράζουμε το κοτόπουλο για μία ώρα. Το βγάζουμε από την φωτιά και αφαιρούμε τα κόκαλα. Στραγγίζουμε το ζουμί και προσθέτουμε το βούτυρο, το ρύζι, λίγο αλάτι και το αφήνουμε να βράσει για δεκαπέντε λεπτά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο. Βράζουμε για είκοσι λεπτά και προσθέτουμε λίγο πιπέρι. Για το αυγολέμονο χτυπάμε ένα αυγό και το ζουμί ενός λεμονιού (ή δύο αν σας αρέσει πιο ξινό) σε ένα πιάτο. Παίρνουμε με ένα κουτάλι λίγο ζουμί από την κατσαρόλα και το βάζουμε σιγά σιγά στο αυγολέμονο, για να μην κόψει. Προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.