Διατροφή

Κανένας κίνδυνος από την ασπαρτάμη

Κανένας κίνδυνος από την ασπαρτάμη
  Καλά νέα για την ασπαρτάμη και την κατανάλωσή της έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω Κύπρου. Μετά από έρευνα στην Μεγαλόνησο και ερωτήματα προς το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), προέκυψε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη […]

 

Καλά νέα για την ασπαρτάμη και την κατανάλωσή της έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω Κύπρου.

Μετά από έρευνα στην Μεγαλόνησο και ερωτήματα προς το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), προέκυψε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη έχει γονοτοξική ή καρκινογόνο δράση. Έτσι, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει κανείς λόγος αναθεώρησης του ορίου αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης της ουσίας (40 mg/kg βάρους σώματος).

Η EFSA διαβεβαίωσε ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η ασπαρτάμη έχει γονοτοξική ή καρκινογόνο δράση και επίσης γνωμοδότησε εκ νέου ότι τα δεδομένα από τις νεότερες μελέτες δεν δικαιολογούν επαναξιολόγηση της ασφάλειας της ασπαρτάμης ή των άλλων επιτρεπόμενων γλυκαντικών ουσιών στην ΕΕ. Όπως επισήμανε δε, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, αρμόδια για την τελεσίδικη εκτίμηση κινδύνου για τα τρόφιμα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η EFSA και όχι οι αντίστοιχες αρχές των κρατών μελών, επομένως ισχύουν οι γνωμοδοτήσεις της ευρωπαϊκής Αρχής