Διατροφή

Κακάο: Το ωφέλιμο χειμωνιάτικο ρόφημα

Κακάο: Το ωφέλιμο χειμωνιάτικο ρόφημα
Η σοκολάτα ως ρόφημα ήταν γνωστό αλλά πριν ανακαλυφθεί η Αμερική πίνονταν κρύο. Συγκεκριμένα όταν οι Ισπανοί κονκισταδόρες έφτασαν στο Μεξικό ανακάλυψαν την ζεστή εκδοχή του δημοφιλούς σήμερα ροφήματος. Αλλά δεν ήξεραν ακόμα πόσο ωφέλιμο είναι. Οι κατά καιρούς έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κακάο (και όχι μόνον αυτό) μπορούν να […]

Η σοκολάτα ως ρόφημα ήταν γνωστό αλλά πριν ανακαλυφθεί η Αμερική πίνονταν κρύο. Συγκεκριμένα όταν οι Ισπανοί κονκισταδόρες έφτασαν στο Μεξικό ανακάλυψαν την ζεστή εκδοχή του δημοφιλούς σήμερα ροφήματος. Αλλά δεν ήξεραν ακόμα πόσο ωφέλιμο είναι.

Οι κατά καιρούς έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το κακάο (και όχι μόνον αυτό) μπορούν να βοηθήσουν μεταξύ άλλων στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιακών ασθενειών, την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τη γήρανση γενικότερα, καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

Όσον αφορά το κακκάο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του  πανεπιστημίου Κορνέλ (στην πόλη Ιθάκη της Νέας Υόρκης), η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο ζεστό κακάο είναι σχεδόν δύο φορές πιο ισχυρή απ’ ό,τι στο κόκκινο κρασί, 2-3 φορές ισχυρότερη απ’ ότι στο πράσινο τσάι και 3-5 φορές πιο ισχυρή από αυτή στο μαύρο τσάι. Μάλιστα στην έρευνα αναφέρεται ότι απευλευθερώνονται περισσότερα αντιοξειδωτικά όταν το κακάο ζεσταίνεται.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι παρά το γεγονός πως μια μπάρα σοκολάτας μπορεί να μας προσφέρει μια σημαντική δόση αντιοξειδωτικών, τα οφέλη για την υγεία μπορεί να εξανεμιστούν λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται σε αυτή. Αντίθετα, το κακάο περιέχει πολύ λιγότερο λίπος ανά μερίδα, σε σύγκριση με τα 8 γραμμάρια λίπους σε μια τυπική σοκολάτα.

Επίσης τα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο βοηθούν τον οργανισμό να επεξεργαστεί το νιτρικό οξείδιο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ζεστό κακάο μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την καρδιακή υγεία.