Διατροφή

Ημερομηνία λήξης και προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης

Ημερομηνία λήξης και προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης
Η ημερομηνία λήξης (expiry date) είναι διαφορετικό πράγμα από την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης (best before), ωστόσο ο κόσμος συγχέει τις δύο έννοιες. Για να απλοποιήσουμε τα πράγματα να ξεκαθαρίσουμε πως η προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης δεν αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά την γεύση τους. Είναι καλύτερο δηλαδή, όσα προϊόντα έχουν προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης, να καταναλώνονται εντός […]

Η ημερομηνία λήξης (expiry date) είναι διαφορετικό πράγμα από την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης (best before), ωστόσο ο κόσμος συγχέει τις δύο έννοιες.

Για να απλοποιήσουμε τα πράγματα να ξεκαθαρίσουμε πως η προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης δεν αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, αλλά την γεύση τους. Είναι καλύτερο δηλαδή, όσα προϊόντα έχουν προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης, να καταναλώνονται εντός των ορίων για περισσότερη γεύση. Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως αν τα καταναλώσετε αργότερα, σίγουρα πριν λήξουν, πως θα είναι επικίνδυνα για την υγεία σας.

Δώστε προσοχή σε πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ημερομηνία λήξης και την προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης.

1. Μόνο πέντε είδη τροφίμων έχουν ημερομηνία λήξης
Το γάλα για τα μωρά και άλλα υποκατάστατα μητρικού γάλατος, τα συμπληρώματα διατροφής, τα υποκατάστατα τροφών, τα φαρμακευτικά προϊόντα για δίαιτες χαμηλής ενέργειας και τα ροφήματα για δίαιτες. Η ετικέτα «ανάλωση κατά προτίμηση πριν…» βρίσκεται σε τρόφιμα τα οποία παραμένουν φρέσκα για το πολύ 90 ημέρες από την παραγωγή τους.

2. Το «ανάλωση κατά προτίμηση πριν…» διασφαλίζει το φρέσκο
Τα προϊόντα που έχουν αυτή τη σήμανση σημαίνει πως θα κρατήσουν την γευστική τους και θρεπτική τους αξία για τις ημέρες που αναγράφουν. Δεν έχει όμως, τίποτα να κάνει με την ασφάλεια της τροφής. Για παράδειγμα ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να μην παρέχει τόση βιταμίνη C και το γάλα να έχει λιγότερη βιταμίνη Β2. Η κέτσαπ μπορεί να γίνει πιο όξινη και τα ζυμαρικά να σπάσουν όταν τα βάζετε να βράσουν.

3. Οι ανοιγμένες συσκευές αναιρούν την ημερομηνία λήξης
Αν μια συσκευασία είναι ανοιγμένη (έστω λίγο σκισμένη) τότε η έκθεση του τροφίμου στον αέρα μπορεί να αποβεί μοιραία. Σε αυτές οι περιπτώσεις το προϊόν δεν πρέπει να καταναλωθεί. Αντίθετα, αν θέλετε να επεκτείνετε την ημερομηνία λήξης κατά δύο ημέρες, βάλτε, όσα τρόφιμα καταψύχονται, στην κατάψυξη.

4. Να ελέγχετε πάντα την κατάσταση των τροφίμων
Ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης, αν δείτε ένα προϊόν να έχει αλλάξει χρώμα ή σχήμα ή να μυρίζει άσχημα, τότε πρέπει να πεταχτεί αμέσως. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα αλλαντικά, τα τυριά, το ψωμί και τα γιαούρτια.

5. Τα κατεψυγμένα μπορεί να είναι καλύτερα από τα φρέσκα
Το ότι κάτι είναι φρέσκο δεν σημαίνει πως είναι πάντα το καλύτερο. Κάποια φρέσκα λαχανικά εποχής μπορεί να έχουν μικρότερη θρεπτική αξία από τα κατεψυγμένα. Κι αυτό γιατί αν έρχονται από άλλα κλίματα (θερμότερα ή ψυχρότερα) η μεταφορά τους παίρνει χρόνο και έτσι χάνουν τις ουσίες τους. Όταν πρόκειται όμως, για κατεψυγμένα, συνήθως καταψύχονται μέσα σε λίγες ώρες από την κοπή τους κι έτσι κρατούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία.