Διατροφή

Ιαπωνική διατροφή: Μειώνει την εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης

Ιαπωνική διατροφή: Μειώνει την εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης
Ιαπωνική διατροφή: Η παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα είναι γνωστή ως «washoku», που αποτελείται από μικρά, απλά, φρέσκα και εποχιακά πιάτα. 

Ο Δρ Hideki Fujii M.D. και ο αναπληρωτής καθηγητής Yoshinari Matsumoto στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα ηγήθηκαν μιας ερευνητικής μελέτης σχετικά με την επίδραση της ιαπωνικής διατροφής στην ηπατική ίνωση. Εξέτασαν 136 ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) στο Μητροπολιτικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οσάκα. Ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των γευμάτων που βαθμολογήθηκαν με mJDI12, της μυϊκής μάζας και της εξέλιξης της ηπατικής ίνωσης σε αυτούς τους ασθενείς.

Τι είναι η ιαπωνική δίαιτα;

Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή έχει καταχωρηθεί ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Περιλαμβάνει ολόκληρα τρόφιμα και τρόφιμα φυτικής προέλευσης και είναι πλούσιο σε ψάρια και θαλασσινά. Η ζωική πρωτεΐνη, τα πρόσθετα σάκχαρα και το λίπος είναι ελάχιστα. Η παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα είναι γνωστή ως «washoku». Το Washoku αποτελείται από μικρά, απλά, φρέσκα και εποχιακά πιάτα. Η κατανάλωση μιας τέτοιας θρεπτικής διατροφής έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Βελτιωμένη απώλεια βάρους
  • Πέψη
  • Μακροζωία
  • Γενική υγεία

Τροποποιημένος δείκτης ιαπωνικής διατροφής 12 συστατικών (mJDI12)

Το σύστημα βαθμολόγησης, που ονομάζεται «ο 12-συστατικά τροποποιημένος δείκτης ιαπωνικής διατροφής (mJDI12),» εστιάζει στην πρόσληψη του ιαπωνικού διατροφικού μοτίβου. Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 0 έως 12. Οι υψηλότερες βαθμολογίες δείχνουν ότι η δίαιτα συμμορφώνεται με το ιαπωνικό διατροφικό πρότυπο. Περιλαμβάνει 12 τρόφιμα και ομάδες τροφίμων:

  • Ρύζι
  • Σούπα μίσο
  • Τουρσιά
  • Προϊόντα σόγιας
  • Πράσινα και κίτρινα λαχανικά
  • Φρούτα
  • Θαλασσινά
  • Μανιτάρια
  • Φύκια
  • Πράσινο τσάι
  • Καφές
  • Βοδινό κρέας
  • Χοιρινό

Η ιαπωνική διατροφή είναι αποτελεσματική ως διαιτητική θεραπεία για την ηπατική ίνωση
Ο καθηγητής Ματσουμότο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το ιαπωνικό πρότυπο διατροφής μπορεί να είναι αποτελεσματικό ως διατροφική θεραπεία για ασθενείς με NAFLD. Ελπίζουμε ότι περαιτέρω μελέτες παρέμβασης θα οδηγήσουν στην καθιέρωση μιας αποτελεσματικής δίαιτας για αυτούς τους ασθενείς».

Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα με υψηλότερο mJDI12 παρουσίασε χαμηλότερο βαθμό εξέλιξης της ηπατικής ίνωσης. Επιπλέον, σε μια ιαπωνική διατροφή, η υψηλή πρόσληψη προϊόντων σόγιας, θαλασσινών και φυκιών κατέστειλε την εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης. Τα άτομα που κατανάλωναν προϊόντα σόγιας είχαν υψηλότερη μυϊκή μάζα. Συνολικά, η ομάδα με υψηλότερη μυϊκή μάζα είχε χαμηλότερο βαθμό εξέλιξης της ηπατικής ίνωσης.