Διατροφή

Η ζάχαρη δεν ευθύνεται αυτή καθεαυτή για την παχυσαρκία;

Η ζάχαρη δεν ευθύνεται αυτή καθεαυτή για την παχυσαρκία;
Δεν ευθύνεται από μόνη της η ζάχαρη για την παχυσαρκία, τουλάχιστον όχι όπως το είχαμε στο μυαλό μας μέχρι σήμερα. Ας δούμε γιατί.Διεθνώς αναγνωρισμένοι ειδικοί σε σχετικές ομιλίες τους στο  Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής και Δημόσιας Υγείας που έγινε στην Ισπανία, έκαναν σαφές πως καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες στο παρελθόν, αλλά όχι μόνο από τη […]

Δεν ευθύνεται από μόνη της η ζάχαρη για την παχυσαρκία, τουλάχιστον όχι όπως το είχαμε στο μυαλό μας μέχρι σήμερα. Ας δούμε γιατί.

Διεθνώς αναγνωρισμένοι ειδικοί σε σχετικές ομιλίες τους στο  Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής και Δημόσιας Υγείας που έγινε στην Ισπανία, έκαναν σαφές πως καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες στο παρελθόν, αλλά όχι μόνο από τη ζάχαρη.
  
Αλλά ας δούμε τα δεδομένα: Από τη μία, μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας στην υφήλιο οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης. 

Ωστόσο, τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, αφού σε διάστημα 48 ετών η κατά κεφαλήν κατανάλωση θερμίδων αυξήθηκε κατά 600 θερμίδες, από τις οποίες μόνο οι 40 προέρχονται από ζάχαρη.

Πιο συγκεκριμένα, η Δρ. Angel Gil, Πρόεδρος του Ισπανικού Συλλόγου Διαιτολόγων, ανέφερε ότι, «στην περίοδο 1961-2009, η παγκόσμια κατά κεφαλήν κατανάλωση ζάχαρης αυξήθηκε από τις 150 στις 190 θερμίδες την ημέρα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση θερμίδων αυξήθηκε από 2200 θερμίδες σε 2800 θερμίδες ανά ημέρα».

Επομένως, λιγότερη ζάχαρη δεν σημαίνει κατ’ανάγκη χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης προτείνεται συχνά ως ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των επιπέδων παχυσαρκίας. Αλλά, τα δεδομένα δείχνουν ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όταν εφαρμόζονται αποσπασματικά και χωρίς να εντάσσονται οργανωμένα σε κάποια δίαιτα, δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Αυστραλίας, όπου ενώ οι κάτοικοι μείωσαν τα σάκχαρα στη διατροφή τους, τα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό αυξήθηκαν! 

Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώνεται από άλλες μελέτες που δείχνουν ότι οι αλλαγές στην ποσότητα σακχάρων ή/και άλλων υδατανθράκων, όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνονται παραμένουν σταθερές, δεν οδηγούν σε αλλαγές στο σωματικό βάρος. Απαιτούνται αλλαγές συνολικά στην κατανάλωση θερμίδων, προφανώς από όλα τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, παράλληλα με αύξηση των  θερμίδων που “καίγονται”, προκειμένου να επιτευχθεί αλλαγή στο σωματικό βάρος.