Διατροφή

Η χαμηλή σε λιπαρά διατροφή σώζει από τον καρκίνο

Η χαμηλή σε λιπαρά διατροφή σώζει από τον καρκίνο
Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο San Antonio Breast Cancer Symposium δείχνει ότι οι γυναίκες που έχουν υιοθετήσει μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, μπορεί να αποφύγουν τον καρκίνου του μαστού ή και να ζήσουν μερισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούν έναν τυπικό αμερικάνικο τρόπο διατροφής. Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από του Ινστιτούτου […]

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο San Antonio Breast Cancer Symposium δείχνει ότι οι γυναίκες που έχουν υιοθετήσει μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, μπορεί να αποφύγουν τον καρκίνου του μαστού ή και να ζήσουν μερισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούν έναν τυπικό αμερικάνικο τρόπο διατροφής.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Λος Άντζελες στο Harbor-UCLA Medical Center και στο Beth Israel Deaconess Hospital στη Βοστόνη και συμμετείχαν 2.437 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου, οι οποίες ακολούθησαν συμβατική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, χημειοθεραπείας, ή θεραπείας ακτινοβολίας.

Από αυτές τις γυναίκες, οι 975 είχαν περάσει σε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, ενώ οι υπόλοιπες ελέγχονταν απλώς ως δείγμα αναφοράς.

Και οι δύο ομάδες παρακολουθούνταν μακροπροθεσμά, με απότερο στόχο την διαπίστωση μεταβολής του ποσοστού θνησιμότητας.

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού στην ομάδα της διατροφής με χαμηλά λιπαρά, μείωσε το ποσοστό των θερμίδων τους, που προήλθε από το λίπος κατά μέσο όρο από 29,6% έως 23%, με στόχο να προσπαθεί να μειώσει ακόμη περισσότερο.

Αυτό που βρήκαν μετά από έξι χρόνια οι ερευνητές, ήταν ότι οι γυναίκες στη διατροφή με τα χαμηλά λιπαρά είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας 6,6%, σε αντίθεση με τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου που είχε ποσοστό 7,3% της θνησιμότητας.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι όσο περνούσε ο καιρός, το χάσμα μεταξύ των δύο ομάδων είχε όλο και μεγαλύτερη απόκλιση, έτσι ώστε μέχρι το 2013 οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που ήταν σε δίαιτα με χαμηλά λιπαρά είχαν ένα ποσοστό θνησιμότητας από μόλις 13,6%, ενώ οι γυναίκες στην ομάδα ελέγχου είδε ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κατά 17%.