Διατροφή

Η Θρεπτική του αξία του Λωτού

Η Θρεπτική του αξία του Λωτού
  Ο λωτός (ή διόσπυρος) είναι φρούτο που ανήκει στην οικογένεια. των Εβενοειδών. Πόσα είδη υπάρχουν ; Που τα βρίσκουμε; Ποιά είναι η θρεπτική του αξία;   Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Αγγελική Κορδαλή.  Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος από το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Επιστημονικός συνεργάτης Medidiatrofi.  Πρώτη χώρα σε παραγωγή λωτού είναι η […]

 

Ο λωτός (ή διόσπυρος) είναι φρούτο που ανήκει στην οικογένεια. των Εβενοειδών. Πόσα είδη υπάρχουν ; Που τα βρίσκουμε; Ποιά είναι η θρεπτική του αξία;  

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Αγγελική Κορδαλή.  Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος από το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Επιστημονικός συνεργάτης Medidiatrofi. 

Πρώτη χώρα σε παραγωγή λωτού είναι η Κίνα και ακολουθούν η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ισραήλ και το Ουζμπεκιστάν. Στην Ελλάδα, αν και είναι γνωστό φρούτο από την μυθολογία του Ομήρου, δεν είναι από τις πρώτες προτιμήσεις κατανάλωσης για αυτό και διακινείται στο εσωτερικό μικρή ποσότητα παραγωγής και η υπόλοιπη διακινείται στο εξωτερικό (Ουκρανία, Ρωσία).

Τα κυριότερα είδη που βρίσκουμε στην ελληνική χλωρίδα είναι:

  • «Λωτός ο διανθής» ο οποίος φύεται κυρίως στα λιβάδια της Ηπείρου.
  • «Λωτός ο τετραγωνόλοβος», φυτό ετήσιο, κηπευτικό και κοσμητικό, φύεται στην Αττική Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες και Επτάνησα.
  • «Λωτός ο εδώδιμος» φυτό ετήσιο, φύεται στη Θράκη, Αττική Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Επτάνησα. Είναι γνωστό και με τα ονόματα: γαργαζουλιά, γριζελιά, καπισούρα, μοσχοκερατιά και νερατζούρα. Τα χλωρά σπέρματα του είδους αυτού είναι εδώδιμα.
  • «Λωτός ο κερατιοφόρος», πολυετές κτηνοτροφικό φυτό που φύεται σε όλη την Ελλάδα, γνωστότερο ως αγριοτριφύλλι.
  • «Λωτός ο Αιγεύς»
  • «Λωτός ο αλλοδαπός» και άλλα

Θρεπτική αξία

O λωτός είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου και διαιτητικών ινών και πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος και χοληστερίνη. Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β (και ειδικά Β6, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη), φώσφορο, χαλκό και μαγγάνιο.