Διατροφή

Η συνταγή της ημέρας: μπισκότα βρώμης

Η συνταγή της ημέρας: μπισκότα βρώμης
Πρόκειται για μια τροφή που ακούγεται όλο και περισσότερο τελευταία, όμως η βρώμη δεν είναι απλά μια νέα διατροφική μόδα. Για την ακρίβεια πρόκειται για έναν εξαιρετικά πολύτιμο σύμμαχο του οργανισμού. Η συνταγή της ημέρας: μπισκότα βρώμης. Για τα μπισκότα βρώμης θα χρειαστείτε: 3/4 της κούπας ελαιόλαδο, 3 κουταλιές της σούπας μελάσα ή πετιμέζι, 6 […]

Πρόκειται για μια τροφή που ακούγεται όλο και περισσότερο τελευταία, όμως η βρώμη δεν είναι απλά μια νέα διατροφική μόδα. Για την ακρίβεια πρόκειται για έναν εξαιρετικά πολύτιμο σύμμαχο του οργανισμού. Η συνταγή της ημέρας: μπισκότα βρώμης.

Για τα μπισκότα βρώμης θα χρειαστείτε: 3/4 της κούπας ελαιόλαδο, 3 κουταλιές της σούπας μελάσα ή πετιμέζι, 6 κουταλιές της σούπας μέλι, 2 ασπράδια αυγού, 12 κουταλιές της σούπας νερό, 6 βανίλιες, 6 κούπες νιφάδες βρώμης, 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο, 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, 3/4 κούπας καρύδι ή φιστίκι Αιγίνης ή κάσιους και 3/4 της κούπας κομμένες σταφίδες.

Πώς κάνουμε τα μπισκότα βρώμης: Θρυμματίζουμε τη βρώμη στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τις βανίλες. Χτυπάμε στο μπλέντερ το λάδι, την μελάσα, το μέλι, τα ασπράδια και το νερό. Τέλος αναμειγνύουμε τα 2 μείγματα και πλάθουμε μικρά μπισκοτάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 8 με 10 λεπτά στους 180 °C.

Η βρώμη (Avena sativa, Αβένα η ήμερη) είναι η κοινή ονομασία ορισμένων ειδών του γένους Αβένα (Avena) της οικογένειας αγρωστώδη (Graminae). Η βρώμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή του ανθρώπου με πολλούς τρόπους. Συνήθως παρασκευάζεται ως πληγούρι, μετά από τεμαχισμό των καρπών, ή ως αλεύρι βρώμης μετά από άλεση. Η βρώμη τρώγεται κυρίως σε μορφή χυλού.

Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και ως συστατικό σε πολλές συνταγές όπως για παράδειγμα για γλυκά βρώμης, πληγούρι βρώμης, μπισκοτάκια και ψωμί βρώμης. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί ωμή. Στην Αγγλία η βρώμη χρησιμοποιείται και για την παρασκευή μπύρας. Η βρώμη θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή τροφή. Η ανακάλυψη μετά από κλινικές έρευνες ότι η βρώμη μειώνει τις ποσότητες της LDL χοληστερίνης («κακή») στο αίμα την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια.

Η θρεπτική αξία της βρώμης: Ανά 100 γραμμάρια περιέχει Ενέργεια 1.628 kJ, Υδατάνθρακες 66,3 γραμμάρια, Διαιτητικές ίνες 10,6 γρ., Λιπαρά 6,9 γρ., Πρωτεΐνες 16,9 γρ., Βιταμίνη (B5) 1,3 mg, Βιταμίνη (B9) 56 μg, Ασβέστιο 54 mg, Σίδηρο 5 mg, Μαγνήσιο 177 mg, β-γλυκάνη 4 γρ.