Διατροφή

Η συνταγή της ημέρας: μπιφτέκια λαχανικών

Η συνταγή της ημέρας: μπιφτέκια λαχανικών
Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα και πολλοί έχουν ξεκινήσει να νηστεύουν. Η συνταγή της ημέρας: μπιφτέκια λαχανικών. Στη νηστεία αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και η βάση της διατροφής αποτελείται από αρκετά όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά, αμυλούχα και λαδερά φαγητά. […]

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα και πολλοί έχουν ξεκινήσει να νηστεύουν. Η συνταγή της ημέρας: μπιφτέκια λαχανικών.

Στη νηστεία αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και η βάση της διατροφής αποτελείται από αρκετά όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά, αμυλούχα και λαδερά φαγητά. Για όσους όμως, αγαπούν τα μπιφτέκια (έστω και χωρίς κιμά) η συνταγή της ημέρας είναι: μπιφτέκια λαχανικών.

Θα χρειαστείτε για 4-6 μπιφτέκια λαχανικών: 2 καρότα, 2 κολοκυθάκια, 1 μελιτζάνα φλάσκα, 5 μανιτάρια (σε περίπτωση που δεν τα τρώτε βάλτε λίγες φακές βρασμένες), 1 πιπεριά, αλάτι και πιπέρι και 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Η διαδικασία (διάρκειας 45 λεπτών μαζί με το ψήσιμο)
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε όλα μαζί σε δόσεις σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Μεταφέρουμε τα σοταρισμένα λαχανικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί. Βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά για να παγώσει.
Στη συνέχεια πλάθουμε τα μπιφτέκια σε σχήμα στρογγυλό (βοηθάει αν αλείψουμε τα χέρια μας με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο).
Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα μπιφτέκια. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

Για όσους έχουν «κόψει» το κρέας λόγω νηστείας αλλά τρώνε τυρί (και φυτικό λόγω νηστείας) μπορούν να τρίψουν λίγο από πάνω στα τελευταία τρία λεπτά του ψησίματος.