Διατροφή

Η σόγια προσφέρει προστασία από την οστεοπόρωση

Η σόγια προσφέρει προστασία από την οστεοπόρωση
Οι τροφές πλούσιες σε σόγια παρέχουν προστασία από την οστεοπόρωση στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα μελέτη . Τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Εδιμβούργο τον Οκτώβριο του 2015 και αναφέρουν ότι οι γυναίκες με εμμηνόπαυση που κάνουν μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη σόγιας και ισοφλαβόνες […]

Οι τροφές πλούσιες σε σόγια παρέχουν προστασία από την οστεοπόρωση στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα μελέτη .

Τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Εδιμβούργο τον Οκτώβριο του 2015 και αναφέρουν ότι οι γυναίκες με εμμηνόπαυση που κάνουν μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη σόγιας και ισοφλαβόνες μπορούν να προστατευτούν κατά της οστεοπόρωσης και της εξασθένησης των οστών.

Μια τέτοια διατροφή μπορεί να εμφανίσει κάποια θετικά αποτελέσματα στην εξασθένηση των οστών, όταν συνδυάζεται με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Οι ισοφλαβόνες προέρχονται από τα ισοφλανονοειδή τα οποία κατατάσσονται στα αντιοξειδωτικά. Αυτά βρίσκονται σε ποικιλία τροφών όπως τα φασόλια σόγιας, τα πράσινα φασόλια και τα κουκιά αλλά και σε διάφορες ρίζες. Οι ισοφλαβόνες βρίσκονται και σε συμπληρώματα διατροφής αλλά πολλά από αυτά είναι αμφιλεγόμενα κυρίως γιατί θεωρούνται επικίνδυνα για εμφανίσεις καρκίνων.

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση όπου τα οστά γίνονται εύθραυστα, ως αποτέλεσμα της απώλειας ιστών και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Στις γυναίκες τα προβλήματα στα οστά εμφανίζονται αμέσως μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της παραγωγής λιγότερων οιστρογόνων. Οι ισοφλαβόνες που βρίσκονται στα φασόλια σόγιας, έχουν χημική δομή παρόμοια με των οιστρογόνων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hull εξέτασαν 200 γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση και οι 100 από αυτές λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα διατροφής με πρωτεΐνη σόγιας και 66 mg ισοφλαβόνης. Οι υπόλοιπες γυναίκες έλαβαν μόνο πρωτεΐνη σόγιας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχουσες που λάμβαναν πρωτεινη σόγιας και ισοφλαβόνης είχαν πολύ καλύτερη ανταπόκριση από το δεύτερο γκρουπ.

Τα ευρήματα απέδειξαν ότι ο ρυθμός της απώλειας οστικής μάζας μπορεί να επιβραδυνθεί με την κατανάλωση των συγκεκριμένων στοιχείων. Ο Dr Thozhukat Sathyapalan δήλωσε: «Βρήκαμε ότι η πρωτεΐνη σόγιας και οι ισοφλαβόνες είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για τη βελτίωση της υγείας των οστών γυναικών στην πρώιμη εμμηνόπαυση αφού οι δράσεις της σόγιας φαίνεται να μιμούνται αυτή των συμβατικών φαρμάκων οστεοπόρωσης». Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως προκαταρκτικά.