Διατροφή

Η μαύρη σοκολάτα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό

Η μαύρη σοκολάτα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό
Σύμφωνα με μελέτη Αμερικάνων επιστημόνων, έχει αποδειχθεί ότι όταν τρώμε μαύρη σοκολάτα, τα «καλά» βακτήρια στο στομάχι και στο έντερο μας φροντίζουν να δημιουργήσουν από αυτήν, μια σειρά από ωφέλιμες αντιφλεγμονώδεις ουσίες, που κάνουν καλό στην καρδιά μας – και όχι μόνο. Αυτή η συνεργατική σχέση μαύρης σοκολάτας – μικροοργανισμών αποτελεί το υγιεινό μυστικό της […]

Σύμφωνα με μελέτη Αμερικάνων επιστημόνων, έχει αποδειχθεί ότι όταν τρώμε μαύρη σοκολάτα, τα «καλά» βακτήρια στο στομάχι και στο έντερο μας φροντίζουν να δημιουργήσουν από αυτήν, μια σειρά από ωφέλιμες αντιφλεγμονώδεις ουσίες, που κάνουν καλό στην καρδιά μας – και όχι μόνο. Αυτή η συνεργατική σχέση μαύρης σοκολάτας – μικροοργανισμών αποτελεί το υγιεινό μυστικό της επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Καταπολεμά το στρες

Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά, καθώς έχει παρατηρηθεί πως καταφέρνει αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας, καθημερινά και για διάστημα 2 εβδομάδων βοηθάει αποδεδειγμένα στη βελτίωση της διάθεσης, όσων πάσχουν από έντονο άγχος. Επιπλέον, το μαγνήσιο που περιέχει, καταπολεμά το στρες, την κόπωση, την κατάθλιψη και το αίσθημα της αναίτιας ανησυχίας

Προστατεύει την καρδιά

Το κακάο και το μαγνήσιο, που προσλαμβάνουμε από την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας ωφελεί την καρδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι, που καταναλώνουν περισσότερη μαύρη σοκολάτα, έχουν 37% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά νοσήματα, λόγω των φλαβονοειδών που αυτή περιέχει, από εκείνους που καταναλώνουν λιγότερη σοκολάτα.

Προλαμβάνει τον διαβήτη

Σύμφωνα με έρευνες, τα φλαβονοειδή αυξάνουν την παραγωγή του νιτρικού οξέος, που βοηθάει στον έλεγχο της ινσουλίνης. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλες σοκολάτες και γλυκά και έτσι δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Σε συνέχεια της ενίσχυσης της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, επηρεάζεται και η μνήμη, αλλά και η εγρήγορση του εγκεφάλου για διάστημα 3 ωρών από την κατανάλωση της σοκολάτας. Τα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών δυναμώνουν τις γνωστικές λειτουργίες ατόμων που ταλαιπωρούνται από έλλειψη ύπνου, ενώ ακόμα καταφέρνουν την επιβράδυνση της γήρανσης, μέσω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος. Τέλος, το κακάο της σκούρας σοκολάτας αυξάνει τη συγκέντρωση, τα αντανακλαστικά και τη μνήμη.

Κάνει το δέρμα να λάμπει

Τα φλαβονοειδή, που περιέχει η μαύρη σοκολάτα, αυξάνουν την ροή του αίματος στον ιστό του δέρματος, αυξάνουν την πυκνότητα του, το βοηθούν να ενυδατωθεί καλύτερα και το προστατεύουν από τις επικίνδυνες UV ακτίνες του ηλίου. Επίσης περιέχει μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, που, όπως είναι γνωστό, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος.