Διατροφή

Η διατροφή των εφήβων επηρεάζει μετέπειτα τον καρκίνο του μαστού

Η διατροφή των εφήβων επηρεάζει μετέπειτα τον καρκίνο του μαστού
Μια νέα μελέτη στο BMJ δείχνει ότι αυτά που τρώνε οι γυναίκες στην εφηβική τους ηλικία μπορεί να επηρεάσουν, δεκαετίες μετά, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι και άλλες έρευνες έχουν επισημάνει την σχέση της διατροφής με τον καρκίνο, αλλά τα νέα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά… Οι έφηβοι […]

Μια νέα μελέτη στο BMJ δείχνει ότι αυτά που τρώνε οι γυναίκες στην εφηβική τους ηλικία μπορεί να επηρεάσουν, δεκαετίες μετά, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι και άλλες έρευνες έχουν επισημάνει την σχέση της διατροφής με τον καρκίνο, αλλά τα νέα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά… Οι έφηβοι πρέπει να τρώνε υγιεινά και αυτό να τους γίνει τρόπος ζωής, ώστε να είναι υγιείς τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 90.000 νοσοκόμες που πήραν μέρος στο Health Study II, μια συνεχιζόμενη μελέτη για τις συνήθειες του τρόπου ζωής και τα αποτελέσματα της υγείας των νοσηλευτών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Η ερευνητική ομάδα έψαξε για τυχόν συνδέσεις μεταξύ αυτών των διατροφικών συνηθειών και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών. Και βρήκαν πως η κατανάλωση φρούτων κατά τη διάρκεια της εφηβείας ενός ατόμου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κατά 25% από τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού στη μέση ηλικία. Η κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα-καροτένιο (καρότο, κολοκύθι, κολοκύθα και γλυκοπατάτα) επίσης συνδέεται με μείωση του κινδύνου.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης πως τα μήλα, οι μπανάνες και τα σταφύλια κατά τη διάρκεια της εφηβείας, συνδέθηκαν επίσης με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως και η κατανάλωση περισσότερων πορτοκαλιών και του κατσαρού λάχανου κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Είναι σημαντικό ωστόσο, πως ο χυμός φρούτων δεν συνδεόταν με κάθε είδους μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Οι ειδικοί λένε πως οι χυμοί φρούτων δεν μπορεί να θεωρηθούν ως φρούτο, δεδομένου ότι είναι κυρίως ζάχαρη και στερούνται των ινών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη για την υγεία των φρούτων.

Είναι λοιπόν, η πρώτη μελέτη που δείχνει πειστικά ότι αυτό που οι άνθρωποι τρώνε όταν είναι νεότεροι μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους αργότερα στη ζωή.