Διατροφή

Γιαούρτι για πρόληψη κατά του διαβήτη

Γιαούρτι για πρόληψη κατά του διαβήτη
Το γιαούρτι φαίνεται ότι αποτελεί τη λύση για την πρόληψη του διαβήτη, όπως έδειξε νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία δύο κουταλιές τη μέρα είναι αρκετές για να προστατεύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό από την ασθένεια. Η διαπίστωση έγινε από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι οποίοι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι η καθημερινή […]

Το γιαούρτι φαίνεται ότι αποτελεί τη λύση για την πρόληψη του διαβήτη, όπως έδειξε νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία δύο κουταλιές τη μέρα είναι αρκετές για να προστατεύσουν τον ανθρώπινο οργανισμό από την ασθένεια.

Η διαπίστωση έγινε από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι οποίοι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2 κατά 20%. Μάλιστα οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν χρειάζεται να καταναλώνει κανείς μεγάλη ποσότητα, αλλά μόλις 28 γραμμάρια, αρκεί αυτά να καταναλώνονται καθημερινά.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μελέτη διάρκειας τριών ετών, κατά την οποία ανέλυσαν τα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών που είχαν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια και στις οποίες είχαν συμμετάσχει περίπου 200.000 άντρες και γυναίκες. Ολοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς κατά την έναρξη των μελετών, ενώ μέχρι το τέλος τους είχαν προσβληθεί από διαβήτη οι 15.156 από αυτούς.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών γενικώς δεν είναι αρκετή, καθώς το γάλα και το τυρί δεν έδειξαν να προστατεύουν τον οργανισμό από την ασθένεια. Αντίθετα, ήταν προφανές ότι η κατανάλωση γιαουρτιού απομακρύνει τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 2, γεγονός που αποδίδεται στα προβιοτικά, δηλαδή σε συγκεκριμένα βακτήρια που περιέχει και έχουν την ικανότητα να διατηρούν τον μεταβολισμό σε καλά επίπεδα. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, τα βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι αποκαθιστούν τη βακτηριακή ισορροπία στο στομάχι και το έντερο απομακρύνοντας τις τοξίνες που ενισχύουν την παχυσαρκία, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης διαβήτη.

Οι προστατευτικές ιδιότητες του γιαουρτιού έχουν αποδειχθεί και σε μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του χρόνου από το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, ερευνητές του οποίου διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια κατά 28%. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, αυτό ισχύει για όλα τα είδη γιαουρτιού.