Διατροφή

Φρούτα και λαχανικά της Άνοιξης

Φρούτα και λαχανικά της Άνοιξης
Με την έναρξη της άνοιξης καλωσορίζουμε στο πιάτο μας πολλά φρούτα και λαχανικά που πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας. Λαχανικά της Άνοιξης Μεταξύ άλλων, την Άνοιξη μπορείς να εστιάσεις σε φρέσκα ραπανάκια, πράσα, μπρόκολο και αρακά. Όσο η άνοιξη προχωρά κάνουν την εμφάνισή τους o μάραθος, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, το σέλινο, το […]

Με την έναρξη της άνοιξης καλωσορίζουμε στο πιάτο μας πολλά φρούτα και λαχανικά που πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας.

Λαχανικά της Άνοιξης

Μεταξύ άλλων, την Άνοιξη μπορείς να εστιάσεις σε φρέσκα ραπανάκια, πράσα, μπρόκολο και αρακά. Όσο η άνοιξη προχωρά κάνουν την εμφάνισή τους o μάραθος, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, το σέλινο, το φρέσκο σκόρδο και το κρεμμύδι, η ρόκα και τα παντζάρια και τα κολοκυθάκια.

Φρούτα της Άνοιξης

Η άνοιξη είναι μία εποχή δύσκολη ως προς την κατανάλωση φρέσκων φρούτων. Αυτό συμβαίνει γιατί σχεδόν κανένα φρούτο δεν βρίσκεται στην εποχή της έντονης καρποφορίας του. Έτσι αρκούμαστε κυρίως σε μήλα και λεμόνια και αποξηραμένα φρούτα. Καθώς η άνοιξη «ωριμάζει» κάνουν την εμφάνισή τους οι φράουλες και δειλά δειλά τα βερίκοκα. Τα φρούτα αυτά είναι ιδιαίτερα νόστιμα, πλούσια σε βιταμίνες Α και C και φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες και οι ανθοκυανίνες που έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση.

Το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξει κανείς στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι η υγιεινή και η ασφάλεια τους. Για να αποφύγετε πιθανές αλλοιώσεις και υποβάθμιση της ποιότητας τους:

– Διαλέγετε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά ώστε να μην είναι χτυπημένα και να μην έχουν σχισμές στο φλοιό τους.
– Διατηρείστε τα σε δροσερό και σκιερό μέρος μακριά από το φώς και από υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να επιταχύνουν την αλλοίωσή τους.
– Κόψτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αμέσως πριν την κατανάλωσή τους. Τα τεμαχισμένα φρούτα και λαχανικά χάνουν τη θρεπτική τους αξία αν δεν καταναλωθούν άμεσα.
– Να προμηθεύεστε όσα φρέσκα φρούτα και λαχανικά χρειάζεστε για μία εβδομάδα ώστε να αποφύγετε την αλλοίωση όσον δεν καταναλωθούν.